Acord între Damen şi Guvern privind preluarea SN Daewoo Mangalia

Acord între Damen şi Guvern privind preluarea SN Daewoo Mangalia
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Ministerul Economiei a ajuns, în cursul serii de miercuri, 21 martie, la un acord cu Grupul Damen în privinţa preluării unui important pachet de acţiuni la Şantierul Naval Daewoo Mangalia.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, s-a convenit că statul român nu îşi mai exercită dreptul de preempţiune, cu condiţia ca Damen să cedeze, cu titlu gratuit, 2 la sută din pachetul acţiuni ce ar urma să-l preia, astfel încât statului român să rămână acţionar majoritar al companiei. Mai exact, structura acţionariatului va cuprinde Şantierul Naval 2 Mai Mangalia (societate de stat - n.r.), cu 51 la sută din acţiuni, şi Grupul Damen, cu 49 la sută din acţiuni. Sursa citată preciza că Damen urma să transmită, în cursul zilei de ieri, 22 martie, o ofertă fermă, în termeni oficiali. De asemenea, în data de 29 martie, este programată o şedinţă de Guvern în care va fi aprobat memorandumul de preluare de către Damen a Şantierului Naval de la Mangalia.

Ministerul Economiei a confirmat, joi, printr-un comunicat de presă, informaţia privind încheierea negocierilor şi a precizat că, după Adunarea Generală Extraordinară a acţionarilor SN 2 Mai SA Mangalia, care va avea loc pe 30 martie, partea română va intra în discuţii pentru elaborarea statului societăţii mixte.

Ministrul Economiei Dănuţ Andruşcă s-a declarat mulţumit de rezultatul negocierilor. "Este pentru prima dată în ultimii 28 de ani când statul român preia controlul asupra unui obiectiv industrial strategic privatizat. Din calitatea de acţionar majoritar, putem să protejăm eficient interesele statului român şi putem să protejăm inclusiv forţa de muncă înalt calificată de la Şantierul Naval", a declarat Dănuţ Andruşcă, potrivit comunicatului de presă transmis de Ministerul Economiei.

Rezultatul negocierilor a fost anunţat cu doar câteva ore înainte de desfăşurarea unui protest, la Bucureşti, al navaliştilor de la Mangalia. Aceştia sunt nemulţumiţi că, după ce statul român a blocat, în ianuarie, preluarea de către Damen a SN Mangalia, şantierul naval a rămas, din luna februarie, fără comenzi, iar muncitorii nu mai au de lucru.

În noiembrie 2017, Damen anunţa că a încheiat un contract cu Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) pentru achiziţionarea cotei sale de 51 la sută de la Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI). Valoarea tranzacţiei era de 26 milioane de dolari. Însă, dincolo de această sumă, una dintre marile probleme ale SN Mangalia este, pe lângă lipsa de comenzi, acumularea uriaşă de datorii, valoarea acestora fiind, la sfârşitul anului 2016, de peste 1,18 miliarde de euro.

Citit 9381 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Martie 2018 11:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.