Fermierii gălăţeni au rămas fără „banii vacii”!

Fermierii gălăţeni au rămas fără „banii vacii”!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 17 milioane de lei, care ar fi trebuit să ajungă la crescătorii de animale, au rămas în plop după căderea Guvernului * Fermierii se bazau pe aceşti bani pentru depăşirea efectelor crizei economice * Vacile, oile şi caprele hrănite, deocamdată, doar cu… promisiuni! *

Mii de crescători gălăţeni de animale au ajuns victime colaterale ale luptelor politice de la nivel central. Guvernul Boc 2 a căzut cu doar o zi înainte de şedinţa Executivului în care urma să se discute hotărârea privind aprobarea cuantumului subvenţiilor pentru zootehnie!

„Banii vacii” au rămas în plop şi plopul în aer, astfel încât, în prezent, nu se ştie când şi cum vor veni banii. Şi nu e vorba de un leu, doi, ci de sume destul de consistente.

Astfel, estimativ, pe judeţul Galaţi, ar fi vorba de o sumă de aproape 17 milioane lei, destinată unui număr de aproximativ 3.386 de fermieri.

Prime de exploataţie

Crescătorii de animale au depus cererile de acordare a subvenţiilor încă din primăvară, documentele fiind depuse, în perioada 29 aprilie - 15 iunie, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Galaţi. Trebuie spus că sprijinul financiar în zootehnie se acordă sub forma unei prime de exploataţie pentru bovine, respectiv prime pe cap de animal, pentru ovine şi caprine.

La o primă numărătoare, la bovine au fost depuse 2.141 de cereri, pentru 16.222 de animale. „În acest caz, prima de exploataţie se acordă fermierilor care deţineau cel puţin trei animale la data de 31 ianuarie 2008, cu vârsta de cel puţin şase luni. Totodată, solicitantul nu trebuia să aibă datorii restante la bugetul de stat, iar ferma să fie înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data solicitării primei”, a explicat Dumitru Buţurcă, directorul coordonator al APIA Galaţi.

La caprine s-au depus 501 de cereri, pentru 35.895 de capete, iar la ovine au fost 782 de cereri pentru 146.724 de capete. „Sprijinul financiar se acordă crescătorilor de animale care deţineau, la data de 31 martie a.c., un efectiv de cel puţin 50 de capete ovine sau 25 de capete caprine, cu vârsta minimă de un an. Acest efectiv trebuia menţinut obligatoriu în exploataţie în perioada 1 iunie - 15 septembrie 2009, în vederea efectuării controlului la faţa locului”, a precizat directorul APIA Galaţi.

Turmele-fantomă

În urma controalelor efectuate de inspectorii APIA s-au descoperit, ce-i drept, cirezi întregi şi turme ce existau doar… pe hârtie. Mai exact, din totalul pentru care s-au solicitat subvenţii s-au scăzut în urma verificărilor 122 de vaci,  2.345 de capre şi 10.526 de oi!

„Fie au fost animale declarat fictiv, fie nu s-au păstrat crotalele în cazul sacrificării pentru a face ulterior dovada că ele au şi existat, fie unele animale au fost vândute şi au fost raportări duble, fie pur şi simplu au fost greşeli la depunerea cererilor”, a explicat directorul Dumitru Buţurcă diferenţele constatate în teren.

Cert este că, după ce s-au scăzut animalele fantomă, ar mai fi trebui să primească subvenţii 16.100 de bovine, deţinute de 2.130 de fermieri, 33.550 caprine şi 136.198 de ovine aflate în posesia a 490 şi, respectiv, 766 crescători de animale.

Vacile, oile, caprele traduse în… lei ar însemna cam 570 pe cap de bovină şi 45 lei pe cap de ovină sau caprină. Însă este vorba de nişte cifre provizorii, suma exactă urmând a fi precizată într-o hotărâre de guvern.

Dacă, totuşi, ar fi să ţinem cont de sumele vehiculate, fermierii gălăţeni ar trebui să primească în total 16,8 milioane lei, din care 9,17 milioane lei pentru vaci, 1,51 milioane lei pentru capre şi 6,12 milioane lei.

„Aceşti bani trebuie să vină cât mai repede! Păi, nu numai că abia ne mai tragem sufletul cu criza, dar vine şi iarna! Trebuie luate furaje, făcute rezerve, iar bani de unde? Păi, decât să faci un credit să te acoperi până vin subvenţiile, la dobânzile care sunt mai bine… tai vaca!”

„Şi mai e o problemă. Se vorbeşte de subvenţii, dar ce te faci dacă nu mai sunt bani ca să ţi se dea? Sau, dacă ţi-i dă la anul, în ianuarie - februarie, ce faci cu ei? Te duci cu vacile la schi? Până atunci din ce le ţii?”, ne-a declarat Ion Cojocaru, unul dintre miile de crescători de animale gălăţeni.

Uite subvenţia, nu e subvenţia

Sindicatul Crescătorilor de Taurine din România acuză guvernaţii că duce fermierii cu vorba şi că, în timp ce în discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii li se spune că, din diverse motive, nu sunt bani pentru acordarea subvenţiilor pentru animale, la nivel oficial se iese cu declaraţii taman pe dos.

Un exemplu în acest sens este şi un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii în care, ca răspuns la îngrijorările agricultorilor, se dădeau asigurări că, în şedinţa de Guvern din 14 octombrie, se va aproba ordonanţa privind cuantumul subvenţiei pentru animale.

Odată cu demiterea guvernului nimănui nu i-a mai stat gândul la subvenţii pentru animale, chiar dacă pe 14 octombrie s-a ţinut o şedinţă de guvern. Prins la înghesuială de fermieri, la târgul IndAgra Farm de la Bucureşti, la sfârşitul săptămânii trecute, premierul interimar Emil Boc a susţinut că problema subvenţiilor la animale va fi rezolvată… astăzi. Numai că, nici în informările publice oficiale ale Ministerului Agriculturii, nici ale Guvernului, nu se făcea, până ieri, nici o referire la acest subiect.

Pe ţară, nivelul aprobat de Comisia Europeană pentru subvenţiile în zootehnie este de 250 milioane euro. Desigur, condiţia este ca banii să şi existe la bugetul de stat.

Gurile rele spun că banii existau la buget, dar au fost înghiţiţi de Ministerul Transporturilor după ce ministrul Radu Berceanu a preluat şi frâiele la Ministerul Agriculturii. Surse din domeniu susţin însă că aşa ceva nu ar fi posibil deoarece asta nu numai că ar însemna deturnare de fonduri, dar mai devreme sau mai târziu i-ar aduce pe fermieri în pragul răzmeriţei.

Starea de incertitudine nu face decât să agraveze situaţia din zootehnie. Oamenii ar prefera chiar să li se spună din start dacă-i albă sau e neagră, să ştie ce au de făcut mai departe. Dar, ce să-i faci, când politica ajunge şi la coada vacii, ce să ne mai mirăm că laptele-i acru!

Citit 1545 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.