Gălăţenii apasă puternic acceleraţia creditării bancare

Gălăţenii apasă puternic acceleraţia creditării bancare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Valoarea creditelor contractate la nivelul pieţei bancare gălăţene era, la sfârşitul primului semestru din 2018, de peste 3,68 miliarde de lei, în creştere cu 73,1 milioane de lei faţă de începutul anului şi cu 203,3 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultă din datele centralizate de Banca Naţională a României (BNR).

Chiar dacă, per ansamblu, împrumuturile au avut un trend crescător, evoluţiile au fost diferite la creditele în lei faţă de cele în valută. În cazul creditelor în moneda naţională, acestea au crescut în primele şase luni ale acestui an cu 150,3 milioane de lei, la valoarea de 2,62 miliarde de lei. Faţă de sfârşitul primului semestru al anului trecut, creşterea este şi mai spectaculoasă, respectiv de 285,8 milioane de lei. Creditele în valută au ajuns să reprezinte doar aproximativ o treime din împrumuturile acordate la nivelul Galaţiului, iar tendinţa este în continuare descrescătoare. Mai exact, la sfârşitul primului semestru din acest an, creditele în valută aveau o valoare în echivalentul a puţin peste 1,06 miliarde de lei, cu 77,2 milioane de lei mai puţin faţă de începutul anului şi cu 82,5 milioane de lei mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe categorii de clienţi, segmentul companiilor din piaţa de creditare era după primele şase luni ale anului de 1,44 miliarde de lei, din care 1,08 miliarde de lei erau credite în moneda naţională, iar 353 milioane de lei era valoarea creditelor în valută.

Grosul beneficiarilor de împrumuturi se regăseşte la nivelul populaţiei, cu o valoare a creditelor de 2,23 miliarde de lei, în creştere cu 58,7 milioane de lei faţă de începutul anului şi cu 139 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creditele pentru populaţiei sunt, de altfel, cele care dau "tonul" pe întreaga piaţa bancară gălăţeană, atât în ceea ce priveşte creditele în lei, cât şi cele în valută. Mai exact, strict la nivelul populaţiei, creditele în lei au ajuns la sfârşitul primului semestru din 2018 la valoarea de 1,53 miliarde de lei, în creştere cu 92 milioane de lei faţă de începutul anului şi cu 209,4 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce priveşte creditele în valută, la nivelul populaţiei erau înregistrate, după primele şase luni ale anului, împrumuturi în valoare de 698,1 milioane de lei, în creştere cu 33,3 milioane de lei faţă de începutul anului şi cu 70,4 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Un fapt îmbucurător pe piaţa bancară gălăţeană este că, deşi creditarea la nivelul populaţiei a prins având, acest lucru nu a însemnat şi o creştere a restanţelor la achitarea împrumuturilor. Astfel, la sfârşitul primului semestru, valoarea împrumuturilor neonorate era de 174,4 milioane de lei, faţă de 190,2 milioane de lei la începutul anului şi 297,2 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Citit 2132 ori Ultima modificare Miercuri, 22 August 2018 11:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.