Din octombrie, unii pensionari primesc mai mulţi bani

Din octombrie, unii pensionari primesc mai mulţi bani
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Legea 221, care a apărut în Monitorul Oficial pe 27 iulie 2018 şi care prevede că pensionarii care au lucrat în condiţii speciale vor beneficia de majorări ale pensiei, a intrat în vigoare de la 1 octombrie. 

"O parte dintre pensionarii care au ieşit la pensie în perioada dintre 1 ianuarie 2011 şi data la care a intrat în vigoare prezenta lege beneficiază de majorarea pensiei prin împărţirea punctului mediu anual la 25, nu la 35, cum se făcea până în prezent. Nu se depun cereri. Majorarea se operează din oficiu, în decurs de un an de zile. Dar pensionarii trebuie să ştie că îşi vor primi drepturile retroactiv, începând cu data de 1 octombrie 2018, indiferent când le vine noua decizie", a spus directoarea Casei Judeţene de Pensii (CJP) din Galaţi, Ana Denis Aramă.

De la 1 octombrie, de dispoziţiile Legii 221/2018 urmează să beneficieze pensionarii care au avut parte de majorarea prevăzută în articolul 169 (1) şi care, până la data de 31 decembrie 2015, au avut drepturi stabilite sau recalculate prin utilizarea unui stagiu de cotizare mai mic decât cel general, datorită unor reglementări cu caracter special (reglementări prevăzute în Legea 226/2006 - n.r.) sau a dispoziţiilor unor hotărâri judecătoreşti. De asemenea, o altă categorie de beneficiari, tot cu începere de la 1 octombrie 2018, sunt şi persoanele cu drepturi deschise între data de 1 ianuarie 2011 şi data intrării în vigoare a Legii 221/2018 şi care au desfăşurat un număr determinat de ani în condiţiile speciale prevăzute în articolul 30, alineatul 1, lit. d), e) şi f) din Legea nr. 263/2010.

Persoane care vor ieşi la pensie cu 13 ani mai devreme

Totodată, Legea nr. 221/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede că persoanele care au lucrat un anumit număr de ani în condiţiile fostei grupe I de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001) sau în condiţii speciale beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare. În funcţie de numărul de ani lucraţi în condiţiile respective se stabileşte reducerea vârstei, conform unui tabel publicat ca anexă a legii. Tabelul prevede pentru această categorie un maxim de 24 de ani, pentru care se va opera o reducere maximă a vârstei de pensionare cu 12 ani, în loc de 13 ani, cum era până în prezent reducerea maximă.

Legea mai prevede că anumite categorii socio-profesionale care sunt încadrate în condiţii speciale de muncă şi au o vechime de minimum 25 de ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani, cu precizarea că respectivele persoane nu se pot pensiona mai devreme de 52 de ani pentru bărbaţi şi 50 de ani pentru femei.

"Pentru judeţul Galaţi, în această categorie intră personalul navigant din navigaţia civilă, angajaţi ai ArcelorMittal sau de la Menarom SA sau de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei", spune directoarea Casei Judeţene de Pensii, Ana Denis Aramă.

Există şi unele categorii pentru care vârsta standard de pensionare se micşorează cu 15 ani, pentru un stagiu complet de cotizare de 20 de ani. Este vorba de angajaţii în domeniul artistic, care însă nu au voie să se pensioneze mai devreme de 50 de ani, cu excepţia balerinilor şi acrobaţilor, pentru care vârsta de pensionare nu poate fi sub 45 de ani la bărbaţi şi 40 de ani la femei.

Citit 9941 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Octombrie 2018 19:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.