”Spiritul Crăciunului” şi normele BNR accelerează creditarea

”Spiritul Crăciunului” şi normele BNR accelerează creditarea
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Piaţa bancară prinde "viteză", pe ultima sută de metri a anului, impulsionată atât de "spiritul Crăciunului" şi goana după cadouri, dar şi de… noile norme ale Băncii Naţionale a României (BNR) prin care, din 2019, anumite categorii de credite vor avea condiţii ceva mai restrictive de acordare.

Conform studiilor de piaţă, sfârşitul de an vine, la nivel naţional, cu o creştere de 11 la sută pentru creditele de consum şi cu o creştere de aproximativ 7 la sută pentru creditele ipotecare. În ceea ce priveşte creşterile pe zona de consum, o bună parte dintre ele au fost alimentate, aparent paradoxal, de creşterea veniturilor salariale operată în 2019 în anumite sectoare de activitate. Asta pentru că o creştere a aşteptărilor privind veniturile viitoare relaxează încadrarea în condiţiile de creditare şi oferă posibilitatea contractării unor împrumuturi mai consistente. Dacă la asta se adaugă şi sărbătorile de iarnă, tradiţional o perioadă în care cresc achiziţiile pentru bunuri de consum, atunci apetitul pentru creditare este şi mai mare.

Strict la nivelul pieţei bancare gălăţene, creditele acordate strict la nivelul populaţiei erau, după primele zece luni ale anului, în valoare de peste 2,3 miliarde de lei, din care 1,63 miliarde de lei erau credite în moneda naţională, iar 675 milioane de lei au fost credite în valută. Pe categorii de credite, creditele de consum reprezentau 1,03 miliarde de lei, iar creditele imobiliare erau de 1,21 miliarde de lei.

Iar dacă anul 2019 ar putea să-i prindă pe gălăţeni cu credite de peste 2,5 miliarde de lei, noul an vine şi cu reguli mai stricte. Conform noilor norme aprobate de BNR, creditul ipotecar în lei şi cel de consum vor avea un grad maxim de îndatorare de 40 la sută, iar cel în valută de 20 la sută. Ceea ce înseamnă că, de pildă, pentru un credit Prima Casa, rata nu va putea depăşi 40 la sută din venitul net. Asta în condiţiile în care, în prezent, încă se dau credite cu un grad de îndatorare între 50 şi chiar 70 la sută.

"Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe ce urmează a fi ocupată de debitor", se arăta într-un comunicat de presă al BNR, care preciza că regulamentul se aplică atât instituţiilor bancare, cât şi IFN-urilor.

Reprezentanţii BNR susţin că au luat această decizie din următoarele două motive: simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice şi consolidarea creşterii sustenabile a activităţii de creditare; protejarea populaţiei cu venituri medii şi cu venituri sub valorile medii în sensul îmbunătăţirii capacităţii de plată, pentru o creditare sănătoasă. Conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului şi al ratelor aferente ar urma să fie mai uşor de stabilit de orice solicitant. Mai exact, reprezentanţii Băncii Centrale afirmă că oricine doreşte un credit îşi poate calcula ce sumă poate plăti lunar sub formă de rate la bănci şi IFN. Astfel, la calcularea gradului de îndatorare nu vor mai fi scăzute din venitul net: cheltuieli de subzistenţă; alte ajustări privind veniturile; ajustări de şocuri privind cursul de schimb, rata dobânzii, venitul disponibil. Practic, e vorba de o simplificare a calculelor. Cu toate acestea, rata lunară maximă va fi, în continuare, variabilă de la o bancă la alta.

Citit 1243 ori Ultima modificare Marți, 18 Decembrie 2018 19:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.