Patronatele ameninţă cu greva fiscală!

Patronatele ameninţă cu greva fiscală!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Lipsa de viziune economică din programele de depăşire a recesiunii i-au adus pe întreprinzători la limita răbdării * În timp ce mediul privat se confruntă cu scăderea cifrei de afaceri, scăderea personalului sau pierderea comenzilor, banul public este în continuare risipit *

* „Nota de plată a crizei a fost lăsată în cârca IMM-urilor”, declară Marian Filimon, vicepreşedinte CNIPMMR * „Vom merge până la grevă fiscală dacă viitorul Executiv nu-şi schimbă atitudinea”, avertizează la rândul său Ioan Cezar Corâci, preşedintele UGIR - 1903 *

Lipsa unui program coerent anticriză, blocajele financiare, inegalitatea de tratament în relaţiile cu statului au adus întreprinzătorii la limita răbdării. Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) - 1903 ia în calcul iniţierea unei greve fiscale în cazul în care autorităţile vor da în continuare dovadă de aceeaşi opacitate în gestionarea problemelor economice!

„UGIR-1903 îşi exprimă dezamăgirea faţă de lipsa de viziune economică şi de orientare a programelor economice lansate în actuala campanie electorală şi susţine că soluţia ieşirii din criză este consultarea cu partenerii sociali, cu sindicatele şi patronatele reprezentative la nivel naţional”, se arată într-un comunicat remis redacţiei de Ioan Cezar Corâci, preşedintele UGIR - 1903.

Într-adevăr, tăvălugul crizei a făcut ravagii în mediul de afaceri. Numai la nivelul Galaţiului, în primele trei trimestre ale acestui an, 4.365 de firme şi-au încetat activitatea. Practic, au rămas pe piaţă doar 21.502 comercianţi activi, din care însă 6.180 sunt persoane fizice autorizate şi doar 15.322 sunt persoane juridice.

Printre principalele motive de nemulţumire ale patronatelor se numără, de exemplu, amânarea unor plăţi de către autorităţile centrale sau locale către firmele care au executat diverse lucrări publice sau servicii, în condiţiile în care multe firme ajung să fie executate silit pentru datorii mult mai mici, lipsa de stimulare a economiei din zona bancară, lipsa unei consultări reale a partenerilor sociali asupra soluţiilor de ieşire din criză.

Hăţişul birocratic a rămas neatins

Pe aceeaşi lungime de undă cu UGIR-1903 este şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Într-un studiu realizat de această asociaţie patronală se arată că, în 2009, două treimi dintre firme vor avea un profit mai scăzut sau mult mai scăzut decât în anii precedenţi, în timp ce doar 17 la sută dintre întreprinzători au înregistrat un progres.

Aproximativ 70 la sută dintre companii identifică drept principala problemă cu care se confruntă întârzierea plăţilor din partea clienţilor sau a partenerilor, în timp ce mai bine de jumătate dintre companii menţionează scăderea cererii pentru produsele sau serviciile companiei ca principala problemă cu care se confruntă.

Nu în ultimul rând, printre elementele agravante ale crizei economice se numără deprecierea monedei naţionale, dar şi scăderea numărului de angajaţi.

„Din păcate, nota de plată pentru criză este lăsată în cârca IMM-urilor. Sectorul bugetar a rămas, practic, neatins. S-a mimat doar o reducere a cheltuielilor pentru că, în fapt, nu numai că nu s-a terminat cu risipa banului public şi nu s-a tăiat din hăţişul birocratic, ci au şi crescut cheltuielile bugetare cu vreo 15 la sută”.

„Din păcate singura strategie anti-criză a fost de a se merge la plesneală, din scandal în scandal, cu promisiuni electorale fără acoperire, fără să fie cu adevărat cineva interesat de susţinerea mediului privat şi, implicit, a economiei”, a declarat Marian Filimon, vicepreşedintele CNIPMMR.

Tensiuni în mediul de afaceri

Ca un semnal că deja cuţitul le-a ajuns la os, întreprinzătorii din UGIR-1903 „acuză construcţia de politici fiscale în care nu se ţine seama de poziţia exprimată a patronatelor”.

„Nu dorim să mai cauţionăm practici de risipă şi dezinteres faţă de modul în care sunt cheltuiţi banii publici, pentru că sunt bani pe care fiecare firmă îi furnizează bugetului de stat”.

„În acest sens, UGIR-1903 are în vedere toate formele de lobby şi de presiune, mergând până la grevă fiscală dacă viitorul Executiv nu va reduce cheltuielile publice şi nu va acţiona în sensul schimbării atitudinii faţă de contribuabili, persoane juridice, oameni de afaceri sau persoane fizice”, se arată în comunicatul semnat de preşedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Corâci.

Facem precizarea că, în primele 10 luni ale acestui an, DGFP Galaţi a colectat la bugetul general consolidat al statului aproape 1.256 milioane lei, din care 627,32 milioane lei au mers la bugetul de stat, 440,65 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale de stat, 15,16 milioane lei la bugetul fondului de şomaj, iar 172,65 milioane lei la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Practic, Galaţiul este unul dintre judeţele cu contribuţiile cele mai însemnate la bugetul general consolidat.

„Indiferent cine vine la putere, nu este loc de întors. Dacă nu se iau măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, dacă se ajunge din nou la majorări de taxe şi impozite, atunci ne radicalizăm şi noi poziţia. Într-adevăr, s-ar putea ajunge la orice, chiar şi la grevă fiscală”, a arătat Marian Filimon, vicepreşedinte CNIPMMR.

Altfel spus, e groasă. Criza-i criză, dar oamenii au început să-şi piardă răbdarea. S-a pierdut timp preţios în care ar fi putut fi puse în practică nişte măsuri inteligente pentru stimularea economiei. Dar, poate, măcar acum, în al doisprezecelea ceas se va ţine cont şi de opinia întreprinzătorilor.

Citit 976 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.