Preţurile la energie electrică, la cote record pe piaţa liberă

Preţurile la energie electrică, la cote record pe piaţa liberă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Chiar dacă Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a promis să nu crească preţurile la energie electrică pentru consumatorii casnici (populaţie) până la jumătatea acestui an, presiunea preţurilor pe piaţa liberă este din ce în ce mai mare.

Preţul energiei electrice pe piaţa spot (o piaţă în care mărfurile sunt vândute sau cumpărate pentru a fi livrate imediat – n.r.) din România, cu livrare miercuri, 15 ianuarie, era cel mai mare din regiune şi ajungea la un maxim orar de 630 de lei pe MWh, nivel foarte apropiat de maximul istoric, de 680 de lei pe MWh, înregistrat în februarie 2017, potrivit datelor furnizate de operatorul bursier OPCOM. Preţul mediu zilnic al energiei cu livrare miercuri era de 416 lei pe MWh, în scădere faţă de nivelul de marţi, de 456 lei pe MWh.

În regiune, preţul din România este cel mai mare, fiind dublu faţă de Cehia. Preţul mediu al energiei cu livrare miercuri era în ţara noastră de 89,10 euro pe MWh, în timp ce în Cehia este de 47,80 euro pe MWh. În celelalte ţări cu care România este cuplată la nivelul pieţei spot, Ungaria şi Slovacia, preţul este de 88,76 euro pe MWh, respectiv 57,43 euro pe MWh.

Marţi, la ora 14,00, consumul naţional de energie electrică al României era de 8.722 MW, iar producţia, de 7.977 MW, diferenţa de 745 de MW fiind importată.

Evoluţia preţurilor pe piaţa liberă este importantă pentru că, mai devreme sau mai târziu, ajung să se reflecte şi în facturile curente ale populaţiei. În ultimele luni s-a observat o tendinţă a creşterii preţurilor la energie, la sfârşitul anului trecut, oficialii ANRE declarau că preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici, în regim de serviciu universal, nu va fi modificat de la 1 ianuarie 2019 şi va rămâne la acest nivel până la 30 iunie.

"De la 1 ianuarie, preţul energiei electrice va fi exact ca acum. Nu creşte şi nu scade. Conform metodologiei actuale, preţul care este în vigoare în acest moment a fost avizat pentru o perioadă de un an, începând cu data de 1 iulie 2018 şi este în vigoare până la 30 iunie 2019", declara Claudiu Dumbrăveanu, director Direcţia Generală Piaţă de Energie şi Preţuri din cadrul ANRE.

Ultima modificare a preţului reglementat al energiei a avut loc la 1 iulie 2018, când a scăzut cu 3,53 la sută. Piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2018.

În prezent, clienţii casnici au posibilitatea de a-şi schimba gratuit furnizorul, în 21 de zile, şi pot încheia contracte în regim concurenţial cu oricare dintre furnizorii activi pe piaţa de energie electrică din România, acest serviciu nefiind limitat la o anumită zonă geografică de deservire. Pe de altă parte, ANRE recomandă clienţilor casnici să parcurgă, cu atenţie, toate informaţiile prezentate de furnizori, în vederea alegerii celei mai avantajoase oferte.

Citit 1903 ori Ultima modificare Marți, 15 Ianuarie 2019 18:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.