Două şantiere navale, în cursa pentru modernizarea ”Perseus”

Două şantiere navale, în cursa pentru modernizarea ”Perseus”

La AFDJ Galaţi, licitaţie pentru nava-fanion a Dunării Ovidiu Amălinei
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
2 comentarii

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi a primit, în cadrul unei proceduri de achiziţie publică, două oferte din partea unor şantiere navale pentru modernizarea navei-fanion a flotei de la Dunăre - remorcherul multifuncţional "Perseus". Nava are aproape trei decenii de activitate la activ, însă cu investiţii de aproape 60 milioane de lei va cunoaşte o "a doua tinereţe" şi va mai putea rămâne în serviciu încă cel puţin 20 de ani.

Modernizarea remorcherului multifuncţional "Perseus" - 6.600 CP este vitală pentru activitatea AFDJ Galaţi, mai ales în iernile aspre, când Dunărea este asediată de sloiurile de gheaţă, dar misiunea ei este şi de a interveni în cazul unor incidente navale sau a unor situaţii de urgenţă.

De-a lungul timpului au apărut controverse privind oportunitatea unei investiţii în modernizarea navei, însă un studiu şi un proiect tehnic amănunţit realizat de AFDJ Galaţi şi avizat de o societate de clasificare au confirmat că gradul de uzură al corpului navei este unul scăzut şi că, în materie de costuri, retehnologizarea navei ar ajunge la aproximativ 30 la sută din valoarea unui remorcher nou, din aceeaşi clasă. Desigur, cuvântul final privind oportunitatea investiţiei l-a avut Ministerul Transportului şi, din fericire, acesta, după ce a analizat întreaga chestiune, a aprobat încă din 2017 fondurile necesare lucrărilor.

Problema a fost că, la procedura de achiziţie derulată pe parcursul anului 2018 nu s-a prezentat nici un ofertat, sumele alocate fiind considerate prea mici în raport cu complexitatea lucrărilor solicitate.

"Poate că unii nu erau aşa optimişti, în ceea ce priveşte disponibilitatea Ministerului Transporturilor şi a Ministerului Finanţelor de a relua această licitaţie. Din fericire, am avut o deschidere foarte mare la cele două ministere şi ne-au aprobat noii indicatori tehnico-economici, reactualizaţi de proiectant, pentru relansarea licitaţiei. Nota de fundamentare realizată de noi a fost aprobată la nivel ministerial, iar când am avut şi hotărârea de Guvern pentru aprobarea noilor indicatori tehnico economici am relansat licitaţia", a explicat directorul general al AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru.

Pentru lucrările de modernizare a remorcherului "Perseus" au fost puse la bătaie 59.908.000 de lei, adică echivalentul a peste 13,1 milioane de euro, cu aproximativ 30 la sută mai mult decât la licitaţia precedentă.

"Licitaţia a fost (re)lansată în august 2018, dar vreo două luni a stat blocată în SEAP, în procedurile de validare… În fine, pe 28 ianuarie a fost termenul limită de depunere a ofertelor, iar de această dată avem două oferte, acestea fiind în prezent în procedura de evaluare. Una dintre oferte este de la un şantier naval din România, iar una de la un şantier naval din Turcia", a arătat directorul AFDJ Galaţi.

Potrivit reprezentantului administraţiei fluviale, etapele de desemnare a unui câştigător şi semnarea contractului ar putea fi finalizate la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie. Termenul de execuţie a lucrărilor va fi de 24 de luni. Procesul de modernizare se va concentra, printre altele, pe înlocuirea motoarelor principale cu unele de nouă generaţie, o nouă structură a comenzii şi echipamente de radio-navigaţie.

Citit 3506 ori Ultima modificare Marți, 19 Februarie 2019 18:17

2 comentarii

 • postat de Victor Miercuri, 20 Februarie 2019 17:53 109.166.131.*** Link la comentariu
  2
  4

  Bravo AFDJ! Felicitari pentru achizitiile recente si succes cu noile proiecte (nave noi sau modernizari)

  Raportează
 • postat de Remus Miercuri, 20 Februarie 2019 11:23 82.137.13.*** Link la comentariu
  6
  8

  CUM nu ați PUTUT să-l vindeți la fier vechi până acum? Păi câte vapoare mai are România??? Plimbați Mortul pe Dunăre că pe sfintele moaște?La turci că sa deschis o Oțelărie modernă la Istanbul și-l taie gratuit și vă dă și BĂNUȚI I după care alergați și fără datorii rămâneți.TurculPlateste

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.