Ce planuri are Liberty House pentru Combinat

Ce planuri are Liberty House pentru Combinat
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Urmare aprobării de către Uniunea Europeană a ofertei făcute de Liberty House pentru achiziția a șapte combinate siderurgice deținute de ArcelorMittal, printre care şi combinatul de la Galaţi, GFG Alliance și-a anunțat intenția de a integra mai multe afaceri în domeniul oțelului, ingineriei și mineritului într-o singură entitate globală, capabilă să acopere activele din Marea Britanie, Europa și Australia.

Noul conglomerat va include toate activitățile din domeniul siderurgic și al ingineriei în Marea Britanie, activitățile siderurgice din Whyalla şi o serie de mine de aur și de cocs metalurgic din Australia și, odată finalizată tranzacția, cele șapte combinate siderurgice achiziționate de la ArcelorMittal în Europa. Noul grup format va exclude afacerile GFG în domeniul reciclării și al materialelor pentru construcții deținute în Australia și SUA.
În prezent, aceste companii există separat în cadrul Alianței GFG, dar cu un obiectiv de producție de oțel de 20 milioane de tone pe an (Mtpa). Fuziunea și integrarea planificate vor face ca Liberty să ajungă între primii 10 producători de oțel din afara Chinei, creând astfel mai multe avantaje competitive.

Declaraţii după validarea tranzacţiei

Anunțurile CE privind validarea tranzacţiei marchează un moment semnificativ în evoluția Liberty. Președintele executiv al GFG Alliance, Sanjeev Gupta, a declarat: "Suntem încântați că UE a validat Liberty ca fiind un cumpărător potrivit pentru aceste active. Prin această achiziție devenim al treilea producător de oțel din Europa. Suntem un grup ambițios și continuăm să evoluăm. Reunirea activelor noastre internaționale din domeniul oțelului face parte din expansiunea noastră deliberată, strategică și durabilă”.
La rândul său, directorul combinatului siderurgic de la Galaţi, Bogdan Grecu, a declarat că prin această tranzacţie „se deschid perspective pentru creşterea producţiei şi deschiderea unor noi oportunităţi”. „Procesul de transfer de proprietate se va finaliza curând. Vom avea o nouă identitate, cea a Grupului Liberty, însă valorile noastre ramân aceleași. Toate angajamentele față de clienți sau furnizori ramân neschimbate. Cu ajutorul partenerilor noștri am reușit să ne consolidăm poziția pe piață în ultimul an, în care activitatea a fost autonomă față de ArcelorMittal. Suntem deja pregătiți să fructificăm potențialul dat de dezvoltările și modernizările anunțate de către Grupul Liberty House”, a precizat directorul general Bogdan Grecu.

Ambiţii la nivel global

Într-un interviu acordat ziarului “Viaţa liberă”, în noiembrie 2018, industriaşul Sanjeev Gupta declara că Liberty House va investi în jur de 330 milioane de euro în modernizarea combinatului de la Galaţi, în cadrul unui program ce se va derula pe o perioadă cuprinsă între trei şi cinci ani de zile. Planul detaliat al acestor investiţii ar urma să fie stabilit după o perioadă de aproximativ 100 de zile de la finalizarea tranzacţiei, perioadă în care se va face o analiză amănunţită a operaţiunilor derulate de combinat.
Ambiţia GFG Alliance este de a deveni un campion global în domeniul siderurgiei, în acest sens un rol important urmând să-l joace sistemul integrat al unităţilor de care dispune, de la asigurarea şi transportul materiilor prime până la produsele finite de înaltă calitate. În plus, ca parte a acestui sistem integrat, GFG Alliance şi-a dezvoltat afacerile şi în domeniul energiei şi al serviciilor financiare.
Capacitatea de producție globală a Liberty include deja o poziție puternică în furnizarea de oţeluri speciale, precum cele pentru industria auto, aviaţie, apărare, energie regenerabilă, dar este un furnizor important şi pentru oţel destinat construcţiilor şi infrastructurii de transport feroviar. Achiziția activelor ArcelorMittal din Europa va permite creșterea capacității de producție a Liberty pe o gamă completă de produse plate și lungi.
În prezent, GFG Alliace are o cifră de afaceri anuală de peste 15 miliarde de dolari și 15.000 de angajați.

Citit 6930 ori Ultima modificare Vineri, 19 Aprilie 2019 19:29

4 comentarii

 • postat de Marius
  Marți, 23 Aprilie 2019 10:29
  92.86.81.***
  Deci din nr 1 mondial am devenit nr 3 mondial . Este asta o evolutie sau o involutie. ?
  Vom vedea ce va fi dar nu vad bine combinatul.
  5
  6
  Raportează
 • postat de Galatean
  Duminică, 21 Aprilie 2019 08:55
  5.14.38.***
  De ce viitor îi aşteaptă pe angajaţi... nimic...
  4
  4
  Raportează
 • postat de Alexuz
  Vineri, 19 Aprilie 2019 11:09
  5.2.205.***
  Pana va faceti planul de viitor aduceti cateva mii de indieni, pakistanezi sau ce vreti voi ca sa aveti cu cine sa faceti treaba.:)))))
  8
  14
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Vineri, 19 Aprilie 2019 09:00
  86.34.180.***
  In ce sa mai investeasca cineva in Galati, ca sa mai putem crede o iota? Daca, Braila, a fost aleasa inca in vremea cand la Galati era potential de forta de munca si de cumparare, in toate marile proiecte invsetitionale din ultimii 20 de ani, inseamna ca aici ceva nu merge bine. Si nici in cazul acestei vanzari, lucrurile nu vor merge in alta directie decat spre transformarea a ceea ce a mai ramas din hardughia comunista. Daca ar fo fost vorba despre investitii adevarate, ar fi trb sa existe un plan concret, vizibil si dinavion. Nu spui ca bagi peste 330 mil. de euro, dar nu indici nici o directie a acestei investitii. In Romania, marii investitori din vestul tarii, au avansat si realizat proiecte de investitii de 10 ori mai mici, cu indicarea clara a directiei, cu planuri perfect cunoscute de autoritati. Chiar si Ford , la Craiova a avut investitii de aceiasi marime, dupa ce in prelabil a cerut chiar si concursul oficialitatilor romane pt. punerea in aplicare a acestora. La noi, insa se asteapta o mare teapa de tip indian!
  12
  24
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.