Instalaţie de screening unicat pentru o navă construită la Galaţi

Instalaţie de screening unicat pentru o navă construită la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Complex de dragaj maritim pentru un client britanic. Săptămâna trecută a fost marcată în șantierul Damen Dredging Equipment - Nijkerk (Olanda) finalizarea asamblării instalației de screening (sortare) destinată navei "CEMEX Go Innovation", un complex de dragaj maritim de tip MAD3500, ce este în prezent construit în Şantierul Naval Damen Galaţi.

Instalaţia de screening ce va fi instalată pe nava construită la Galaţi include o serie de elemente inovative, întregul sistem fiind, practic, reproiectat pentru a-i creşte atât robusteţea, cât şi eficienţa în exploatare.

În acest context, trebuie ştiut că toate navele de dragaj off-shore sunt dotate cu o instalaţie de screening. Acest echipament este vital pentru a monitoriza granulaţia materialului dragat (destinat ulterior utilizării în industria materialelor de construcţii - n.r.), care ajunge pe calea de încărcare în magaziile de depozitare. În mod tradiţional, o instalaţie de screening constă în două turnuri separate rotative, care direcţionează încărcătura sortată în magazii, în timp ce redirecţionează încărcătura necorespunzătoare peste bord. Pentru modelul MAD3500, construit pentru CEMEX UK Marine, Damen a reproiectat întregul sistem de screening.

Noul design are câteva elemente menite să reducă necesităţile de mentenanţă, iar dacă acestea sunt, totuşi, necesare, ele să poată fi derulate fără a afecta procesul de încărcare. În mod tradiţional, la acest tip de echipamente se întâlneşte un grad ridicat de uzură, ceea ce se reflectă şi în costurile de exploatare. În cazul noii instalaţii de filtrare, proiectanţii au realizat o structură mult mai rezistentă, prevăzută inclusiv cu o serie de componente protejate cu un cauciuc special. În plus, pentru lucrările de mentenanţă, prin folosirea unui sistem modular, componente esenţiale ale echipamentului de screening pot fi demontate în mai puţin de un sfert de oră, pentru a fi curăţate sau eventual pentru a fi înlocuite în vederea unor operaţiuni de întreţinere mai complexe, executate în atelierele specializate.

O altă caracteristică a noului design este suprafaţa de sortare substanţial îmbunătăţită. Practic, în comparaţie cu turnurile de încărcare clasice, suprafaţa de sortare a noilor echipamente de screening s-a dublat, ceea ce va duce la creşterea calităţii materialului sortat în paralel cu reducerea timpului de încărcare.

Întreaga instalaţie urmează a fi demontată şi transportată de la Rotterdam la Galaţi, unde graţie sistemului de integrare de tip "plug-in-play" va putea fi cu uşurinţă instalată definitiv la bordul navei destinate clientului britanic.

Lucrările la noul complex de dragaj maritim pentru CEMEX UK au început, la Galaţi, în iulie 2018, acesta fiind primul dintr-o nouă generaţie menită să aducă un suflu nou pe acest segment al construcţiilor navale. CEMEX UK, primul beneficiar al unei astfel de nave, este lider în industria britanică a materialelor de construcţii. Are peste 40.000 de angajaţi în toată lumea şi venituri anuale de aproximativ 15 miliarde de dolari.

Citit 3944 ori Ultima modificare Joi, 16 Mai 2019 10:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.