Scutiri de impozit şi deduceri pentru privaţi, dacă angajează tineri absolvenţi. PROIECT

Scutiri de impozit şi deduceri pentru privaţi, dacă angajează tineri absolvenţi. PROIECT
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Deputatul PNL Florin Roman a depus, la Senat, un proiect legislativ care prevede facilităţi fiscale pentru companiile private care angajează tineri absolvenţi de şcoli profesionale, liceu sau facultate. Programul "Primul loc de muncă pentru tinerii absolvenţi" va demara începând cu anul 2020.

"Acesta prevede facilităţi fiscale pentru încurajarea mediului privat să angajeze tineri absolvenţi de şcoală profesională, liceu sau facultate. Principalele provocări la care trebuie să răspundă atât economia României, cât şi economia europeană sunt reprezentate de şomajul extrem de ridicat în rândul tinerilor, concomitent cu agravarea deficitului de forţă de muncă în sectorul privat. Din păcate, autorităţile guvernamentale consideră că este mai la îndemână şi mai puţin costisitoare soluţia importului de forţă de muncă din spaţiul extra-comunitar, deşi sute de mii de tineri absolvenţi nu au loc de muncă şi nici nu se pot integra pe piaţa muncii din cauza lipsei totale de experienţă", potrivit expunerii de motive.

Astfel, Florin Roman propune instituirea, începând cu 1 ianuarie 2020, a programului naţional "Primul loc de muncă pentru tinerii absolvenţi". "Începând cu 1 ianuarie 2020, se instituie Programul naţional "Primul loc de muncă pentru tinerii absolvenţi", program gestionat prin intermediul Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. Facilităţile fiscale se acordă angajatorilor, pentru o perioadă de 24 de luni, pentru contractele cu timp întreg sau parţial de muncă", potrivit proiectului legislativ.

Proiectul are în vedere, de asemenea, obligaţia angajatorului de a continua cel puţin un an contractul de muncă cu absolventul, după încetarea facilităţilor: "După încetarea facilităţilor, angajatorul are obligaţia de a menţine relaţia contractuală de muncă cu angajatul pentru cel puţin 12 luni. Angajatorul care încetează raporturile de muncă înaintea termenelor prevăzute are obligaţia de a restitui în integralitate facilităţile fiscale prevăzute prin prezenta lege".

Facilităţile incluse în proiectul legislativ sunt:

- acoperirea integrală a cheltuielilor salariale (inclusiv contribuţii de asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate, contribuţia asigurătorie de muncă şi alte obligaţii fiscale) prilejuite de angajarea tinerilor absolvenţi prin deductibilitatea integrală a acestora sau prin acoperirea cheltuielilor din creanţele pe care angajatorii le au în relaţia cu statul român;

- scutirea de impozit pe salarii, pentru o perioadă de 24 de luni de la data încheierii contractului de muncă, în vedere asigurării unor venituri salariale stimulative pentru tinerii angajaţi.

Iniţiativa prevede includerea în articolul 25 din Codul Fiscal a următoarei prevederi: 9.1 Sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal cheltuielile efectuate pentru absolvenţii angajaţi prin programul naţional "Primul loc de muncă pentru tinerii absolvenţi".

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat, ca primă cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Citit 1849 ori Ultima modificare Luni, 10 Iunie 2019 16:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.