Apă Canal a luat 116 milioane de euro de la UE

Apă Canal a luat 116 milioane de euro de la UE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Uniunea Europeană i-a aprobat un grant nerambursabil de 116 milioane de euro operatorului regional Apă Canal. Societatea va folosi aceşti bani în scopul extinderii reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare în mediul rural, în anii următori.

Suma exactă este 116.763.476 de euro şi vine din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu. Vor mai contribui cu bani statul român, Consiliul Judeţului Galaţi şi primăriile localităţilor în care vor ajunge conductele de apă şi de canalizare, precum şi Apă Canal, care s-a împrumutat de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru a-şi putea plăti cota.

Bugetul total se va ridica la circa 130 de milioane de euro, potrivit unor estimări mai vechi ale operatorului.

Cu aceşti bani vor fi introduse sau extinse reţelele de apă şi de canalizare din aglomerările Galaţi, Tecuci, Târgu Bujor, Pechea şi Lieşti, până în anul 2014. Simultan, se va lucra şi la staţia de epurare a apelor uzate din Galaţi, care a fost ridicată tot cu bani europeni, dar care este incompletă.

„Staţia noastră nu are toate treptele de epurare. Ea deversează apele uzate după ce le-a separat mecanic de reziduuri. Aşa a fost proiectată şi aşa va fi pusă în funcţiune în vară”.

„După ce vom obţine finanţarea prin POS Mediu, vom implementa şi ultima treaptă, biologică şi terţiară, care presupune tratarea apelor uzate şi curăţarea lor de nitraţi, înainte de deversare. Implementarea acestei trepte va costa 23 de milioane de euro, dintre cele peste 100 de milioane aşteptate de la UE”, declara directorul Apă Canal, Gelu Stan (FOTO), în luna mai, imediat după depunerea la Bruxelles a cererii la finanţare.

Citit 901 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.