Galaţiul cumpără mai mult decât vinde în străinătate

Galaţiul cumpără mai mult decât vinde în străinătate
Deficit al balanţei export-import. Industria siderurgică rămâne motorul econimiei gălăţene
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Galaţiul se numără în continuare printre judeţele în care valoarea importurilor o depăşeşte semnificativ pe cea a exporturilor. Un bilanţ recent al Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) arată că, în luna martie a acestui an, Galaţiul a cumpărat cu aproape 14 milioane de euro mai mult decât a vândut.

Pe parcursul celei de-a treia luni a anului, agenţii economici gălăţeni au exportat mărfuri în valoare de 106.815.000 de euro, în creştere cu 19,2 la sută faţă de luna corespunzătoare a anului trecut. Exporturile din martie au crescut cu 9 la sută şi comparativ cu februarie 2019. La export, principalii parteneri comerciali ai judeţului nostru au fost: Turcia, unde am trimis aproape 40 la sută din măfurile de consum, Polonia, cu 10 la sută, Grecia, Italia, Bulgaria şi, într-o mai mică măsură, Germania, Ungaria şi Egipt. Aşa cum era şi de aşteptat, principalele bunuri exportate de Galaţi provin din industria siderurgică (aproape 80 la sută din total). Urmează, la mare distanţă, produsele vegetale. Se observă astfel fragilitatea economică a judeţului nostru, care se sprijină în largă măsură pe o singură ramură industrială.

Creştere comercială pe toată linia

În privinţa importurilor, Galaţiul a cumpărat în martie 2019 produse din afara graniţelor în valoare de 120.683.000 de euro. Faţă de martie 2018, importurile au crescut cu 5,7 la sută, iar faţă de februarie 2019, cu 34,4 la sută. "Principalii parteneri comerciali ai Galaţiului au fost: Ucraina, Polonia, Rusia, Turcia, Olanda, Ungaria şi Bulgaria", se arată în bilanţul DJS Galaţi. Am importat în special materii prime pentru industria siderurgică, maşini, aparate şi unelte electrice, precum şi produse chimice, alimente şi materiale de contrucţii.

Balanţa comercială a înclinat astfel din nou în favoarea importurilor, deficitul fiind de 13.868.000 de euro.

Importurile trag mai greu şi la nivel naţional

În primele 11 luni ale anului trecut (ultimele date disponibile - n.r.), Argeşul, Timişul, Oltul, Sibiul şi Alba s-au situat în topul judeţelor cu balanţă pozitivă în ceea ce priveşte valoarea importurilor şi a exporturilor, conform Institutului Naţional de Statistică. La polul opus se găsea municipiul Bucureşti, cu un deficit export-import de aproape 12 miliarde de euro. În intervalul ianuarie-noiembrie 2018, judeţul Galaţi a importat mărfuri în valoare de aproape un miliard şi 200 de milioane de euro, cu aproximativ 180 de milioane de euro mai mult decât a exportat.

Citit 2118 ori Ultima modificare Joi, 15 August 2019 00:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.