Cum putem obţine facturi mai mici la curent
Foto: Iulia Kelt

Cum putem obţine facturi mai mici la curent
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Dacă valoarea facturilor la energie electrică reprezintă un motiv de îngrijorare, aflaţi că există modalităţi eficiente de economisire a acesteia. O campanie derulată de Comisia Europeană, cu sprijinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), ne pune la îndemână un mini-ghid în acest sens, extrem de util şi uşor de urmat, care ne garantează facturi mai mici cu 20 la sută.

Astfel, conform ghidului, putem economisi până la 60 de lei pe an, dacă setăm temperatura de spălare a hainelor la 30 de grade.

În acelaşi mod, o reducere cu 20 de grade a temperaturii maşinii de spălat vase, poate duce la o economisire cu 30 la sută a costurilor de funcţionare.

Temperatura din frigider nu trebuie să fie prea scăzută, indicat fiind să o setăm la 4-6 grade şi -18 grade la congelator.

Unul dintre cei mai mari consumatori de energie din locuinţă este aparatul de aer condiţionat. De aceea, se recomandă ca, în locul utilizării lui, să folosim storuri şi obloane, care reprezintă o modalitate mult mai ieftină de a nu lăsa căldura să intre în casă.

Pentru a economisi aproximativ 180 de lei pe an, electrocasnicele ar trebui scoase din priză atunci când nu sunt în uz, putând folosi un prelungitor pentru le a opri automat atunci când nu le utilizăm.

Becurile economice mai aduc o economie de 60 de lei pe an, pentru fiecare bec în parte, în timp ce instalarea unui cap de duş economic cu regulator de debit poate duce la economii de 15 lei pe lună.

Reducerea timpului petrecut zilnic la duş cu doar trei minute, va duce la o economie de 115 lei pe an, pentru fiecare persoană în parte.

Pe timpul iernii, indicat ar fi să setăm termostatul la 21 de grade Celsius, aceasta fiind temperatura optimă atât pentru sănătatea, cât şi pentru bugetul nostru.

În ceea ce priveşte utilizarea centralei termice, putem scădea factura de încălzire cu până la 20 la sută, dacă efectuăm regulat întreţinerea ei.

Soluţii pentru a reduce pierderile de căldură sunt şi îndepărtarea obiectelor care obstrucţionează caloriferele, precum şi înlocuirea garniturilor de etanşare deteriorate ale uşilor şi ferestrelor.

Toate aparatele electrocasnice trebuie alese cu atenţie, pentru a realiza economii de energie de până la 60 la sută, fiind suficientă o simplă verificare a etichetelor energetice UE.

De asemenea, deşi nu este menţionat în ghid, s-a demonstrat că magneţii de frigider favorizează consumul excesiv de electricitate. Aceştia, atunci când sunt ataşaţi la orice dispozitiv conectat la curent electric, cresc consumul de energie al dispozitivului, pentru a spori forţa electromagnetică a câmpului său electric. Poate nu ar fi rău să renunţăm la accesorizarea frigiderului nostru, în schimbul unei facturi mai mici!

Citit 3769 ori Ultima modificare Duminică, 11 August 2019 12:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.