Firmele vor credite, dar mizează pe… autofinanţare

Firmele vor credite, dar mizează pe… autofinanţare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pentru cei mai mulţi dintre întreprinzători (72,91 la sută), autofinanţarea reprezintă principala formă de susţinere a activităţilor economice, în timp ce doar 27,09 la sută au apelat la credite bancare, potrivit datelor prezentate în studiul "Carta Albă a IMM-urilor 2019", realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), din care face parte şi Patronatul IMM-urilor Galaţi. În acelaşi timp, conform datelor BNR, cererea de credite din partea companiilor este într-o creştere semnificativă, tendinţă care se face simţită inclusiv la nivelul pieţei bancare gălăţene.

Strict la nivelul Regiunii Sud-Est, din care face parte şi Galaţiul, alături de Brăila, Constanţa, Tulcea, Buzău şi Vrancea, ponderea companiilor care apelează la autofinanţarea afacerii este mai mare decât media pe ţară, ajungând la 90 la sută! Creditele bancare sunt preferate de 26,67 la sută dintre întreprinzătorii din regiunea noastră, în timp ce 16,67 la sută apelează la credite furnizor, iar 10 la sută la leasing. Fondurile europene nerambursabile au fost o sursă de finanţare doar pentru 3,33 la sută dintre întreprinzătorii din Regiunea Sud-Est, aproape jumătate din media naţională (6,74 la sută).

Dacă este să analizăm barierele care limitează accesul companiilor la finanţarea oferită de bănci, atunci preţul creditului şi dobânzile prea ridicate sunt considerate a fi principalele impedimente de către întreprinzătorii din regiunea din care face parte şi Galaţiul. De asemenea, bariere importante sunt lipsa garanţiilor (25 la sută), dar în aceeaşi proporţie şi lipsa certitudinii privind situaţia financiară a companiei (25 la sută). Nu în ultimul rând, o cauză a limitării accesului la sursele de finanţare este birocraţia, fiind necesare prea multe acte pentru a accesa un credit bancar. Demn de luat în seamă este şi că, pentru un sfert dintre companii, soluţiile de finanţare oferite de bănci nu sunt accesibile sau sunt considerate a fi nepotrivite pentru necesităţile firmelor.

Chiar şi în aceste condiţii, potrivit ultimului "Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare şi populaţiei", cererea de credite din partea companiilor a înregistrat în ultimele luni o creştere semnificativă la nivel agregat. În cazul judeţului Galaţi, valoarea totală a împrumuturilor contractate de firme era, la sfârşitul lunii iulie a.c., de aproape 1,6 miliarde de lei, în creştere cu 154,5 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În ultimul an au fost creşteri atât la creditele în moneda naţională, de la 1,08 miliarde de lei la 1,17 miliarde de lei, cât şi la creditele în valută destinate firmelor, de la 354,4 milioane de lei la 418 milioane de lei.

"În funcție de dimensiune, se observă că în cazul întreprinderilor mici și mijlocii cererea a crescut (semnificativ în cazul împrumuturilor pe termen lung și moderat pentru cele pe termen scurt), în timp ce la nivelul companiilor mari aceasta s-a diminuat marginal. Creditele respinse au consemnat o creștere nesemnificativă, ca pondere în total credite solicitate, provenită din partea companiilor mari care au urmărit finanțarea pe termen scurt. Riscurile asociate companiilor, evaluate de instituțiile de credit în funcție de dimensiune, consemnează o deteriorare moderată în cazul corporațiilor și al întreprinderilor mijlocii. Dezagregat pe sectoare, riscul de credit asociat firmelor indică evoluții divergente: în timp ce pentru companiile care activează în domeniul energiei și în sectorul transporturi se înregistrează creșteri semnificative, cele din agricultură și industrie au un risc în scădere, raportat de bănci pentru trimestrul doi al anului 2019", se precizează în studiul realizat de BNR.

În ceea ce priveşte destinaţia resurselor financiare, companiile din Regiunea Sud-Est au ca principale necesităţi de finanţare investiţiile imobiliare, echipamentele sau tehnologiile (50 la sută), finanţarea stocurilor şi a capitalului de lucru (26,67 la sută), dezvoltarea unor produse, servicii sau accesarea de noi pieţe (tot 26,67 la sută), dar şi pentru pregătirea angajaţilor (3,33 la sută).

Citit 1146 ori Ultima modificare Marți, 10 Septembrie 2019 19:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.