Insolvenţele firmelor gălăţene s-au redus aproape la jumătate

Insolvenţele firmelor gălăţene s-au redus aproape la jumătate
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă a scăzut cu 29 la sută în primele opt luni din 2019, comparativ cu perioada similară din anul anterior, la 3.978 de insolvenţe, reiese din datele centralizate de Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). În Regiunea Sud-Est, din care face parte şi Galaţiul, au fost înregistrate 488 de cazuri de insolvenţă în primele opt luni ale acestui an, în scădere cu 37,51 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La nivel naţional, cele mai multe firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 669, în scădere cu 39,5 la sută faţă de aceeaşi perioadă din 2018. Pe locurile următoare în ierarhia insolvenţelor se află judeţele Bihor - cu 328 de insolvenţe (-15 la sută), Timiş - 222 (-26 la sută), Constanţa - 198 (-34 la sută) şi Iaşi - 165 (-44 la sută).

Strict la nivelul Regiunii Sud-Est, judeţul Galaţi se află pe locul al treilea ca număr de insolvenţe în primele opt luni ale anului, cu un total de 79 de cazuri, faţă de 141 de cazuri în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă o scădere cu 43,97 la sută. Primele două poziţii sunt ocupate de Constanţa, cu cele 198 de insolvenţe, iar la distanţă destul de mare urmează Brăila, cu 81 de cazuri (faţă de 105 în aceeaşi perioadă a anului trecut, în scădere cu 22,86 la sută). În celelalte judeţe din Regiunea Sud-Est, Tulcea a raportat 45 de cazuri de insolvenţă (faţă de 64 anul trecut, în scădere cu 29,69 la sută), Vrancea a avut 49 de cazuri de insolvenţă (faţă de 81 de cazuri anul trecut, scădere de 39,51 la sută), iar în Buzău au fost 36 de cazuri de insolvenţă (faţă de 90 de cazuri anul trecut, scădere de 60 la sută).

La nivel naţional, pe domenii de activitate, în perioada ianuarie-august, cel mai mare număr de insolvenţe s-a înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, în construcţii, în industria prelucrătoare şi în hoteluri şi restaurante.

Potrivit datelor profesioniştilor în insolvenţă, doar 5,6 la sută dintre companiile intrate în insolvenţă reuşesc să se reorganizeze. Pe de altă parte, circa trei sferturi dintre antreprenorii care au trecut printr-o astfel de procedură susţin că au devenit mai buni manageri ca urmare a experienţei din perioada insolvenţei. Analiştii financiari arată că insolvenţa are rolul de a regla dinamica unei economii, pentru că este un mecanism care dă spaţiu de manevră şi oferă pârghii de redresare, permiţând ca eventualele afaceri aflate în dificultate să se restructureze, să se transforme, astfel încât să-şi continue activitatea.

Citit 1330 ori Ultima modificare Duminică, 29 Septembrie 2019 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.