Şeful DGFP Galaţi: Contribuabilii nu trebuie sufocaţi de fisc

Şeful DGFP Galaţi: Contribuabilii nu trebuie sufocaţi de fisc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Lucian Domniţeanu, directorul coordonator al DGFP Galaţi, mizează pe un parteneriat cu mediul de afaceri în colectarea veniturilor bugetare *

Vrând, nevrând, indiferent de componenta socială la care ne raportăm, tot la bugetul de stat ajungem. Iar dacă ajungem la buget, inevitabil vine vorba de taxe şi impozite. Directorul coordonator al DGFP Galaţi, Lucian Domniţeanu, ne-a explicat în cadrul unui interviu cam unde suntem şi încotro ne îndreptăm în materie de fiscalitate:

- Am trecut peste un an greu, nici cel de acum nu se anunţă a fi unul prea liniştit. Se mai poate menţine colectarea veniturilor bugetare la un nivel acceptabil în plină criză economică?

- Aş vrea să ştiţi de la bun început că misiunea unui director coordonator al unei Direcţii Judeţene a Finanţelor Publice prezintă o complexitate aparte şi nu doar în vremuri de criză. Faptul că îmi doresc un parteneriat sănătos cu agenţii economici nu este doar o lozincă pe care o repet aşa, pentru imagine. O colectare corespunzătoare a veniturilor bugetare nu este posibilă într-un mediu de afaceri sufocat de fisc.

Aşa după cum am mai arătat, am încasat în 2009 1.415 milioane lei, 94 la sută faţă de 2008 când economia era încă pe un trend ascendent şi precizez că există semnale optimiste de viitor pentru un reviriment real din al II-lea semestru al anului în curs.  În rest, fie că este sau nu criză, nu ne rămâne decât să aplicăm legea în litera şi spiritul ei.

- Printre semnalele pozitive, aţi menţionat în trecut gradul corespunzător de conformare voluntară la plată al contribuabililor, unul de peste 75 la sută din totalul încasărilo lunare. Totuşi, a continuat şi executarea silită a debitorilor...

- În primul rând, mai avem de îmbunătăţit acest procent al conformării voluntare, ţinta noastră fiind situată undeva pe la 85 la sută şi acest lucru este realizabil. Pe de altă parte, nu avem încotro, aplicăm prevederile Codului de procedură fiscală.

Cum spuneam, nu ne facem un titlu de glorie, însă trebuie arătat aici că peste 186 milioane lei aduse la bugetul general consolidat provin urmare încasărilor din executarea silită a rău-platnicilor. Din această sumă, aproape 122 milioane lei (66 la sută din total) vin imediat după comunicarea somaţiilor, un alt pas către înţelegerea exactă de către contribuabili a obligaţiilor fiscale ce le revin.

Şi asta – să nu uităm –  în condiţiile unei pieţe imobiliare blocate aproape în totalitate chiar şi în prezent, pe care valorificarea bunurilor imobile sechestrate a fost extrem de anevoioasă în anul 2009.

Evazioniştii în vizor

- În vremuri de criză, agenţii economici rezistă mai greu tentaţiei unor afaceri ilicite. A fost 2009 un an „cu derapaje” în materie de evaziune fiscală?

- Nicidecum. Chiar şi în condiţiile în care echipa de conducere cu care am pornit la drum a suferit modificări, chiar în sectorul inspecţiei fiscale înregistrăm rezultate notabile. Astfel, au fost efectuate un număr de 1.783 acţiuni de inspecţie, soldate cu stabilirea unor sume suplimentare ce totalizează 131 milioane lei.

De asemenea, au fost întocmite 175 sesizări penale pentru un prejudiciu de peste 94 milioane lei, cazuri în care au fost constatate fapte ce ar putea întruni elementele constitutive de evaziune fiscală.

Ca tendinţă, observăm o incidenţă sporită a faptelor de evaziune indisolubil legată de specificul activităţilor economice din judeţul nostru, în domenii precum comerţul cu produse şi deşeuri metalice, cu material lemnos, combustibili lichizi şi gazoşi, dar şi în construcţii civile şi industriale.

Totodată, aş dori să vă informez că principalele tentative de fraudare constatate au la bază atât neînregistrarea operaţiunilor economice în evidenţa contabilă, derularea de operaţiuni comerciale cu firme fantomă, dar şi nerespectarea legislaţiei financiar-fiscale în materia schimburilor economice intracomunitare, aspecte pe care vă anunţ că le vom avea în vizor şi de acum încolo.

- Dincolo de toate aceste cifre sunt oamenii care lucrează în finanţe. Ce manieră de lucru aţi adoptat în conducerea instituţiei?

- Mi-am felicitat colegii fără reţinere de fiecare dată când au meritat. Am avantajul că venind din sistem, de pe o altă funcţie de conducere, îi cunosc bine pe foarte mulţi dintre ei, motiv pentru care am şi reorganizat o serie dintre cele mai importante servicii ale instituţiei, valorificând mai bine aptitudinile fiecărui funcţionar.

Nu sunt însă adeptul unui stil de conducere dictatorial şi dezavuez public astfel de practici ce se reflectă în final prin abuzuri ale funcţionarilor care defulează ulterior la agenţii economici. Aşa ceva nu tolerez. Avem ca obiectiv un parteneriat cu societăţile comerciale – cu toţi contribuabilii, de fapt – şi este nevoie de o atitudine ireproşabilă, productivă şi fără excese birocratice.

Radiografie financiară

- După cum spuneam, nu trăim vremuri prea uşoare. Cum vedeţi anul 2010, la ce să ne aşteptăm?

- Eu sunt un optimist din fire, dar unul rezervat. Reluarea acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale, un buget axat pe investiţii, mai ales în infrastructură, un curs valutar „ajustat” cu grijă de BNR şi relansarea creditării pentru mediul de afaceri sunt tot atâtea premise pentru o economie care se presupune că-şi va relua creşterea în 2010.

Ne confruntăm în continuare cu o rată a inflaţiei anuale încă prea mare în raport cu media din UE, vom avea un procent al şomajului delicat ce va îngloba şi restructurarea sistemului bugetar. Sunt convins însă că toate măsurile vor avea ca fundament o analiză serioasă şi vor fi menite să însănătoşească economia naţională şi pe cea gălăţeană implicit, cu tot specificul său preponderent monoindustrial.

Trag nădejdea că atât de râvnita bunăstare nu va mai fi o himeră şi sper ca la anul pe vremea asta să îmi împărtăşiţi – fie nu şi întrutotul – punctele de vedere pline de speranţă.

Citit 852 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.