Conflict de interese la ArcelorMittal Galaţi

Conflict de interese la ArcelorMittal Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sindicatul Solidaritatea de la ArcelorMittal a înregistrat oficial, ieri, conflictul de interese la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (Direcţia de Muncă).

Reprezentanţii salariaţilor reclamă faptul că administraţia Combinatului a refuzat să accepte revendicările referitoare la capitolul salarizare din Contractul Colectiv de Muncă pe 2010.

10 la sută sau nimic

Preşedintele sindicatului, Gheorghe Tiber (FOTO 2), ne-a declarat că decizia a fost luată ca urmare a faptului că singura revendicare a Solidarităţii la negocierile de la finele anului trecut, cea referitoare la majorarea salariilor, nu a fost acceptată de către administraţie.

În condiţiile în care, susţine Tiber, toate încercările de deblocare a tensiunilor generate de acest lucru au eşuat, atunci declanşarea conflictului a fost ultima soluţie. 

Liderul de sindicat a mai spus şi că singurul mijloc rezonabil de stingere a acestui conflict ar fi majorarea cu zece la sută a salariilor siderurgiştilor gălăţeni, începând cu luna ianuarie a anului 2010.

„Propunerea de soluţionare este acceptarea de către patronat a revendicării, aşa cum a fost formulată, ca singură abordare logică, morală, obiectivă, conform legislaţiei muncii şi protecţiei sociale”, se arată în documentul pe care sindicatul l-a înaintat Direcţiei Muncii.

La minister

Şeful Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Galaţi, Olimpia Ralea, a confirmat faptul că acest sindicat a sesizat declanşarea procedurilor legale referitoare la conflictul de interese. În plus, ea a precizat că urmează ca acest conflict să fie înregistrat sau nu de către Ministerul Muncii, în termen de 24 de ore.

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al administraţiei ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, a refuzat să facă vreun comentariu referitor la acţiunea sindicatului Solidaritatea.

Scurtă istorie

Amintim faptul că în luna decembrie a anului 2009, când au demarat negocierile CCM pentru acest an, sindicatele din combinatul siderurgic au prezentat un punct de vedere comun, cerând o majorarea salariilor cu 18 procente, dar şi creşterea altor beneficii.

Revendicările sindicatelor au fost respinse de către administraţie, care a susţinut îngheţarea contractului din 2009, inclusiv a capitolului salarizare. Aceştia au oferit însă un bonus reprezentând 5 procente din salariul anual al fiecărui siderurgist.

Propunerea a fost în cele din urmă acceptată de către toate sindicatele, cu o singură excepţie - sindicatul Solidaritatea, care a continuat să ceară majorarea salariilor şi care a decis să fie de acord cu prelungirea CCM, făcând însă obiecţii la capitolul salarizare.

Ultima majorare salarială de care au beneficat siderurgiştii gălăţeni a fost cea obţinută la negocierile Contratului Colectiv de Muncă pe 2008, atunci când lefurile lor au fost majorate cu 9,5 la sută.

Citit 1397 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.