Poziție privind utilizarea neonicotinoidelor în agricultură. Cercetările nu au relevat depășiri ale maximelor admise

Poziție privind utilizarea neonicotinoidelor în agricultură. Cercetările nu au relevat depășiri ale maximelor admise
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

”E o luptă surdă din care, până în acest moment, a cam pierdut cultivatorul”, descrie sec inginerul Floricel Dima, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Galați ultimele evoluții cu privire la problematica utilizării neonicotinoidelor. El a adăugat că din datele statistice ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) numărul familiilor de albine din România chiar a crescut în ultimii ani, în ciuda utilizării acestor pesticide. În fapt, substanțele sunt folosite pentru combaterea dăunătorului Tanymecus Dilaticollis, popular cunoscut ca ”rățișoara porumbului”. 

”În anul 2020, pentru combaterea acestei insecte des întâlnite în sud-estul României, MADR a primit derogare de la Comisia Europeană pentru culturile de porumb, însă nu și pentru cele de floarea-soarelui”, a menționat Dima, venind în sprijinul afirmațiilor cu datele unui studiu de specialitate. ”În anul 2018, a fost demarat un proiect de cercetare al Academiei de Științe Agricole și Silvice, împreună cu trei stațiuni de cercetare agricolă, Institutul pentru Protecția Plantelor și Institutul Național de Apicultură referitor la influența neonicotinoidelor asupra apiculturii. Primele analize asupra tulpinelor de porumb, calatidelor de floarea-soarelui, albinelor și mierii, ale căror rezultate au fost comunicate de laboratoare din Bulgaria, Franța și Germania nu au demonstrat existența unor doze de pesticid peste limita maximă admisă. Aceste cercetări se vor desfășura și pe viitor, programul fiind în continuare finanțat de MADR până în anul 2022”, a menționat directorul executiv al DAJ Galați.

În opinia sa, dacă ar fi să căutăm neapărat ”vinovați” pentru neajunsurile famililior de albine, aceștia ar putea fi atât undele radio emise de varii echipamente, chiar și telefoanele mobile, poluarea, cât și accidentele produse de către unii agricultori, acestea din urmă având însă un caracter izolat.

Citit 1441 ori Ultima modificare Duminică, 09 Februarie 2020 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.