Infectarea suinelor cu pestă. Măsuri de prevenție în exploatații

Infectarea suinelor cu pestă. Măsuri de prevenție în exploatații
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Din dorința de a lămuri, dacă mai era nevoie, sursele de infecție ce determină apariția pestei porcine africane, ne-am adresat pentru un punct de vedere oficial Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi.

Astfel, în informarea de presă primită, se precizează că boala este provocată de un virus ADN cu anvelopă, aparținând genului Asfivirus din familia Asfarviridae. Virusul este foarte stabil în excrețiile porcilor infectați, în carcasele de porc, în carnea proaspătă și în anumite produse din carne de porc.

Principala cale naturală de infectare a porcilor este de tip oro-nazal, prin contact direct sau indirect cu porci infectați, sau prin administrarea animalelor alimente contaminate cu virus. Pesta porcină africană se poate răspândi și prin contact indirect cu materii contaminate, sau prin material seminal provenind de la vieri infectați. Perioada de incubație este cuprinsă între cinci și 15 zile, dar prezenţa virusului în sânge persistă între 40 și 60 de zile, chiar şi până la șase luni după infectare, la porcii convalescenți care devin vectori ai virusului.

DSVSA Galaţi solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor impuse, având în vedere consecinţele economice grave generate de apariţia acestei boli, în acest sens, se dorește aplicarea următoarelor măsuri: respectarea condiţiilor de biosecuritate, eliminarea pătrunderii în adăposturile porcilor cu încălţăminte şi haine de pe stradă, amplasarea la intrarea în adăpost a unei tăviţe cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică, creşterea suinelor doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu mistreţi sau cu alți proprietari care deţin porci domestici, eliminarea din hrana animalelor a resturilor alimentare/lături/spălătură provenite de la carne de porc gătită în familie, sau de la spălarea cărnii de mistreț, sau resturi din aceasta, eliminarea achiziției de purcei din locuri sau de la persoane necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) și fără a fi însoţiţi de formular de mişcare şi certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.

La data de 18 februarie, pe raza judeţului Galaţi sunt declarate nouă focare active în șapte localităţi: Griviţa, Schela, Ţigăneşti, Scânteieşti, Tuluceşti, Mândreşti și Bălăşeşti.

În toate acestea și în localităţile învecinate este interzisă circulaţia porcilor (scoaterea acestora din exploataţii sau introducerea altor porcine), precum şi scoaterea de carne de porc, preparate şi orice alte produse care conţin astfel de carne. Carnea şi produsele se vor consuma numai în gospodărie, după preparare termică.

Totodată, pesta porcina africană a fost diagnosticată la 44 de mistreţi pe zece fonduri de vânătoare din județ.

Citit 1241 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Februarie 2020 19:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.