”Laptele copilăriei” va ajunge și pe mesele gălățenilor

”Laptele copilăriei” va ajunge și pe mesele gălățenilor
Investiție de patru milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

O investiție de aproape patru milioane de euro se apropie de finalizare la 45 de kilometri de "granița" de nord a județului Galați. "Împreună cu alți patru fermieri băcăuani, am înființat cooperativa «Agrolact Moldova», prin intermediul căreia am depus la AFIR în 2017 un proiect cu finanțare europeană pentru realizarea unei fabrici de produse lactate, cu o capacitate de 70 de mii de litri pe zi. Contractul a fost semnat în octombrie 2017, cu o valoare totală de circa 3,8 milioane de euro, exclusiv TVA, din care aport propriu 61%, iar în august 2018 am demarat lucrările. Modelul este după o exploatație daneză din anul 1887, cu principii foarte clare. La această dată, hala de producție de la la Sascut este la un stadiu de realizare de 85%, sediul administrativ la 95%, utilitățile sunt rezolvate în proporție de 85%, spațiile exterioare la 20%, iar utilajele și dotările au fost achiziționate în proporție de 50%. Sperăm să putem face primele probe tehnologice în luna mai a acestui an", spune Gavrilă Tuchiluș, directorul general al Agrimat Matca.

Ferma deține 4.500 de hectare de teren arabil în nordul județului, la Matca, dar și o fermă de bovine din rasa Holstein, cu o genetică intens îmbunătățită de-a lungul a aproape 50 de ani.

”Literatura de specialitate ne prezintă un adevăr crunt: consumul de lapte ambalat la nivelul unei zile per persoană în România este de doar 0,33 mililitri”, a mai spus Tuchiluș, adăugând că ”în statele vestice în care am fost, paharul de lapte se află în permanență pe mesele oamenilor. Trebuie să avem grijă atât de sănătatea noastră, cât și de a generațiilor viitoare”.

El a dezvăluit că laptele produs în Sascut va fi îmbuteliat în sticle, sub brandul Huzur și cu sloganul ”Laptele copilăriei”. ”Va fi un lapte ușor pasteurizat, cu un preț la raft accesibil tuturor cumpărătorilor, iar cu distribuția ne propunem să ajungem chiar și în cel mai îndepărtat cătun”, a conchis Gavrilă Tuchiluș.

Fabrica de produse lactate de la Sascut va avea două linii tehnologice, intenția membrilor cooperatori fiind de a produce în viitor și brânzeturi de calitate, după rețete românești.

Citit 7228 ori Ultima modificare Luni, 02 Martie 2020 00:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.