Cronica unui declin anunţat. Parcul de Soft mai are doar şase firme

Cronica unui declin anunţat. Parcul de Soft mai are doar şase firme
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

La începutul anilor 2000, Parcul de Tehnologie a Informaţiei din Galaţi, cunoscut şi ca Parcul de Soft, era primul de acest gen din ţară. Astăzi, după aproape 20 de ani, activitatea lui este în cădere liberă. Suprafaţa i s-a redus cu circa 80 la sută, iar în parc mai activează, la ora actuală, numai şase firme, faţă de 35, câte erau în toamna anului trecut. Administratorul Igor Bejan afirmă că a identificat două spaţii în care parcul s-ar putea muta în viitor.

Cele şase firme care-şi mai desfăşoară activitatea în Parcul de Soft mai au la dispoziţie numai parterul clădirii, care, până în octombrie 2019, găzduia firme de IT la toate cele cinci etaje. Mulţi dintre vechii chiriaşi ai parcului s-au mutat câţiva metri mai încolo, la hotelul Navrom, iar ceilalţi şi-au căutat sedii în alte zone din oraş.

Lucrul care a declanşat acest „exod” l-a constituit decizia Navrom, proprietarul clădirii, de a o vinde. Foarte probabil, aşa cum „Viaţa liberă” a mai scris, viitorul proprietar al actualului centru de afaceri va fi Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, care vrea să îşi extindă spaţiile şi utilităţile Facultăţii de Medicină. În aceste condiţii, după ce universitatea gălăţeană va cumpăra clădirea de la Navrom, şi cele şase firme de IT rămase vor fi obligate să-şi caute alt loc în care să-şi continue activitatea.

Reduceri la toate capitolele

În condiţiile în care parcul a fost „redimensionat”, suprafaţa lui s-a micşorat, de la 3.226 metri pătraţi, la 243 mp, din care 217 mp sunt birouri, iar restul - hol, grup sanitar şi sală pentru server. Administratorul clădirii, firma Cons Management Parc de Soft, rămâne cu cei trei salariaţi: administrator, asistent manager şi contabil, primii doi fiind angajaţi cu jumătate de normă. Şi bugetul aprobat de Consiliul Local la sfârşitul lunii trecute pentru anul în curs s-a redus simţitor, până la 144.000 de lei, mai puţin de o cincime faţă de cel de anul trecut.

„În parc au mai rămas şase firme din 25, la parter, pe bază de contracte. Mi-am oferit tot sprijinul şi i-am identificat fiecărei firme spaţiu de birouri. Multe dintre firmele care erau în parc, aproximativ 15 la număr, s-au mutat în actualul hotel Navrom, la etajele doi şi trei. Celelalte au plecat în alte zone din oraş”, ne-a declarat administratorul Cons Management Parc de Soft, Igor Bejan, care ne-a spus şi planul de viitor: „Am identificat în municipiul Galaţi două posibile sedii, spaţii în care să ne mutăm şi care aparţin Primăriei, dar e o problemă de proceduri. Voi discuta şi cu Consiliul Judeţean, şi cu Consiliul Local, pentru că nu am capacitatea umană de a gestiona această situaţie”.

Datorii de 450.000 de euro

La sfârşitul anului trecut, scriam că Parcul de Soft a cumulat datorii de aproximativ 450.000 de euro către Navrom - Centru de Afaceri, deţinătorul clădirii. „Marea majoritate a datoriei provine din faptul că noi plătim chirie şi utilităţi pentru 3.200 mp, în timp ce jumătate din acest spaţiu este administrativ (holuri, spaţii conferinţe). Este la mijloc şi o datorie istorică a noastră, nişte creanţe care s-au adunat în timp, nu au fost create acum”, ne spunea, în octombrie 2019, Igor Bejan.

Conform notei de fundamentare revizuite din cadrul hotărârii de CL prin care s-a aprobat bugetul pe anul 2020 al SC Cons Management Parc de Soft, „un alt aspect care a contribuit la situaţia economică dificilă din Parcul de Software din Galaţi îl reprezintă creanţele de încasat de la clienţii parcului, în valoare de 1,078 milioane de lei, la data de 31 decembrie 2019, rezultate din facturi lunare neachitate de chirie şi utilităţi, precum şi facturi lunare neachitate de penalităţi. În vederea recuperării sumelor acordate, societatea a acţionat îm judecată clienţii restanţi, iar ca urmare a sentinţelor judecătoreşti a formulat cereri de executare silită, prin intermediul Biroului Executorului Judecătoresc Caraman Cosmin. În anul 2019, Cons Management Parc de Soft a recuperat prin executări, dar şi pe cale amiabilă, peste 190.000 de lei. În ceea ce priveşte încasarea creanţelor restante, estimăm o recuperare în procent de 20-30 la sută pe parcursul anului 2020, în funcţie de soluţionarea dosarelor aflate în instanţă”.

Citit 4545 ori Ultima modificare Marți, 03 Martie 2020 18:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.