Racordarea la reţeaua de gaz, costuri şi termene

Racordarea la reţeaua de gaz, costuri şi termene
De la cerere, la branşare - etape
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Racordarea la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale a unei case presupune "bifarea" a nu mai puţin de nouă paşi, după cum ne-au declarat reprezentanţii Distrigaz Sud Reţele.

Primul pas, depunerea cererii. Se completează un formular şi se anexează documentele solicitate. Depunerea cererii se poate face online, prin portalul Distrigaz Sud Rețele, sau fizic, la birourile de relații cu publicul ale companiei.

Pasul doi, înregistrarea şi analiza cererii, costă 70 de lei. E posibil să fie solicitate documente suplimentare.

După emiterea ofertei (soluţiei tehnice) de către Distrigaz sud Reţele, perioadă care nu poate depăşi 10 zile lucrătoare de la depunerea documentaţiei complete, clientul trebuie să aleagă operatorul economic cu care va lucra pentru realizarea racordului la rețeaua de distribuție. Acesta poate fi Distrigaz Sud Rețele sau un alt operator economic autorizat de ANRE. Dacă se alege Distrigaz, clientul face plata pentru lucrarea de racordare şi trimite dovada plăţii şi contractul semnat. Dacă se elege alt operator autorizat, în maximum 5 zile lucrătoare clientul primeşte contractul de racordare.

Indiferent de compania care este aleasă pentru racordare, trebuie parcurse mai multe etape înainte de execuția lucrărilor. Se face şi se verifică proiectul, se obţin certificatul de urbanism, avizele de la deținătorii de utilități și autorizația de construire. Este cea mai lungă etapă, de aproximativ 90 de zile.

Se trece apoi la execuţia şi punerea în funcţiune a lucrării de racordare (30 de zile, dacă există conductă de gaze pe strada respectivă), execuţia instalaţiei de utilizare, se semnează contractul cu furnizorul şi se pune în funcţiune instalaţia.

Costurile bramşării unei case la reţeaua de gaze naturale variază în funcție de mai mulți factori (localitate, tarife percepute de primării pentru eliberarea avizelor și autorizațiilor, lungimea și diametrul branșamentului, terenul în care se face lucrarea etc.). Doar ca exemplu, tariful de racordare pentru un branșament cu diametrul de 32 de mm și lungimea de 7 m poate varia între 3.450 lei şi 5.373 de lei (TVA inclus), dacă există reţea pe strada respectivă şi se realizează doar un branşament. În cazul unui imobil individual, tariful de punere în funcțiune este de 154,7 lei.

Pentru branşarea unui bloc, etapele şi termenele sunt identice, însă tarifele sunt mult mai mari, fiind generate de elementele tehnice (diametru, debit, tip regulator) necesarea realizării racordului.

A treia situaţie, cea a alimentării unui apartament printr-o instalaţie de gaze separată, este cea mai simplă şi mai rapidă. Clientul depune cererea, Distrigaz Sud emite acordul în maximum 10 zile lucrătoare, este ales operatorul care execută lucrarea, se încheie contractul de furnizare, operatorul depune solicitarea de punere în funcțiune a instalației de utilizare a gazelor naturale, punerea în funcţiune făcându-se apoi în termen de 7 zile lucratoare. Tarifele pentru punerea în funcțiune sunt disponibile la adresa https://www.distrigazsud-retele.ro/profil-companie/servicii-oferite/.

Schema etapelor racordării:

Citit 20565 ori Ultima modificare Marți, 03 Martie 2020 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.