Arendaşii, strigaţi la catalog

Arendaşii, strigaţi la catalog
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Camera Agricolă din Galaţi acoperă nevoia de tractorişti calificaţi  * Primarul Dorobăţ i-a somat pe cei din Baurci Moldoveni, din Republica Moldova, să folosească şi ei Centrul Transfrontalier *

Câştigat de Consiliul Local al comunei Bereşti-Meria şi Consiliul Sătesc Baurci Moldoveni, din Republica Moldova, proiectul „Centrul Transfrontalier de Instruire Profesională”, finalizat în 2009, începe să-şi dovedească utilitatea.

Invitat, vinerea trecută, să particip la deschiderea cursului de calificare în meseria de tractorist, m-am întâlnit cu „părţile” implicate în problemă: cursanţii (printre ei şi câţiva din judeţul Vaslui), directorul Camerei Agricole a judeţului (fostul Oficiu de Consultanţă Agricolă), ing. Emil Dobre (FOTO), venit să dea lumină verde activităţii, lectorul Verginel Enache, inginer specializat în consultanţa de profil şi primarul comunei, domnul Victor Dorobăţ.

Centrul Transfrontalier, inima zonei. Imobil, pentru nordul judeţului Galaţi, de cinci stele. După unii, s-ar putea organiza în el şi instruiri ale diplomaţilor!

Lumină din abundenţă, ordine, termopane, pereţi de sticlă (mă mir că până acum n-a aruncat nimeni cu pietre în ei), catalog cu numele „băieţilor”, seriozitate.

Inginerul Emil Dobre: „Era necesar să ne ocupăm de organizarea unui astfel de curs. Până la urmă, el este cerut de Piaţă. Cei din sală ştiu bine ce este agricultura şi sunt la curent şi cu condiţiile de accesare a fondurilor europene”.

„Una dinte acestea, principală: dacă vrei, ca arendaş, să primeşti subvenţie, trebuie să faci dovada, cu un document valabil, recunoscut oficial, că eşti calificat în meseria de tractorist”.

„Eliberăm, în acest sens, la finalizarea cursurilor, după examenele de absolvire, diplome recunoscute de Ministerele Educaţiei şi Muncii. Pot fi înscrise în carnetele de muncă, la capitolul pregătire profesională”.

Numărul de cursanţi, 18. Şase dintre ei sunt din Docani, Docăneasa, Valea Lungă şi Vinderei, localităţi din judeţul vecin Vaslui. Ceilalţi sunt de-ai noştri, din comunele Jorăşti, Bereşti-Meria, Cavadineşti şi Bălăbăneşti şi din oraşul Bereşti.

Fiecare, la înscriere, a plătit 350.000 de lei vechi. Totalul orelor de pregătire, 360. Rezervate teoriei, 140. La catedră, tăticul tractoriştilor de dată recentă, inginerul Verginel Enache. Restul de 220 de ore revin instruirii practice.

Numele maistrului mecanic: Alexandru Apostu, fost primar al oraşului Bereşti, în prezent pensionar. Cu dumnealui vor avea de-a face la demontarea, cunoaşterea şi repararea motoarelor.

Atelierul-şcoală, la S.A. Agroarend Com – aici se află concentrat mănunchiul de specialişti de la fostul S.M.A. şi garnitura de maşini şi utilaje agricole pentru orele de practică.

Primarul Victor Dorobăţ: „Arendaşii au nevoie ca de aer de certificatul de tractorist calificat. Cei care nu au aşa ceva nu pot să-şi înregistreze la consiliile locale contractele, pierzând în cele din urmă banii de la subvenţii”.

„Zilnic primesc telefoane de la fel de fel de oameni care îmi cer să-i ajut să se înscrie şi ei. Clasa fiind însă completă, îi luăm în evidenţă pentru cursul următor”.

„Aş mai dori să adaug că nu am uitat nicio clipă de partenerii de proiect din Republica Moldova. De două ori i-am înştiinţat, în scris, pe cei de la Primăria Baurci Moldoveni, invitându-i să se gândească la o cale practică de a-şi instrui oamenii din sat, profesional, prin intermediul Centrului Transfrontalier de la Bereşti-Meria. Îi aşteptăm să ia legătura cu noi…”.

Explicaţie foto:

Inginerul Emil Dobre, directorul coordonator de la Camera Agricolă: "Cu Primăria Bereşti-Meria se conlucrează bine. Centrul Transfrontalier, locul ideal pentru ţinerea cursurilor de calificare”

Citit 803 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.