OUG 37 rămâne forma de legiferare a facilităților bancare. CCR a declarat neconstituțională legea amânării ratelor

OUG 37 rămâne forma de legiferare a facilităților bancare. CCR a declarat neconstituțională legea amânării ratelor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru suspendarea rambursării creditelor, formulată de 72 de deputați aparținând Partidului Național Liberal, a fost admisă, în urma deliberărilor, de către Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, în cursul săptămânii trecute.

Practic, Curtea a constatat că legea este neconstituțională și determină apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate legislative contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritate şi previzibilitate, prevăzută de Constituție, întrucât are același obiect de reglementare cu cel al OUG 37/2020. Aceasta din urmă, adoptată deja de Executiv, prevede acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare (IFN) anumitor categorii de debitori și a fost publicată în Monitorul Oficial încă de la sfârșitul lunii martie, iar normele de aplicare au apărut la începutul lunii aprilie. Ambele acte normative prevedeau suspendarea până la nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020, a obligației de plată a ratelor, dobânzilor și comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori, însă diferențele sunt majore.

În inițiativa legislativă a Partidului Social Democrat, trecută cu sprijinul parlamentarilor Pro România, UDMR și ALDE, larghețea suplimentară provenea din faptul că persoanelor fizice ce ar fi solicitat amânarea ratelor nu li se impunea dovada scăderii veniturilor. Mai mult, clienții, indiferent de forma de organizare, puteau cere de la bănci amânarea fără ca dobânzile și comisioanele restante să fie plătite ulterior. Astfel, costurile restructurării împrumuturilor ar fi revenit în întregime creditorilor, fie că vorbim de bănci, IFN-uri, sau instituții de leasing.

Veniturile din dobânzi reprezintă o sursă semnificativă de încasări operaționale ale băncilor comerciale, date din piață vorbind despre mai mult de 18 miliarde de lei la nivelul lui 2019, iar neplata ratelor fără nicio condiționalitate ar fi putut genera pierderi operaționale unor instituții bancare prezente în România.

În urma acestui "carusel", OUG 37 rămâne actul normativ de reglementare în materie, iar cererile de amânare către bănci mai pot fi depuse pe 15 mai. La momentul adoptării, ordonanța era prezentată de ministrul de Finanțe ca fiind "cea mai curajoasă măsură din UE care vine în sprijinul cetățenilor cu rate la bănci", dar a fost criticată de asociațiile clienților pentru "dobânda la dobândă" de la momentul revenirii în plată.

Citit 1229 ori Ultima modificare Duminică, 10 Mai 2020 23:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.