Seceta și legea retailului, în atenția MADR. Surprize cu privire la suprafețele calamitate

Seceta și legea retailului, în atenția MADR. Surprize cu privire la suprafețele calamitate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Două aspecte de maximă actualitate au fost abordate de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-o conferință de presă organizată luni, 25 mai, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

În primul rând, situația inventarierii terenurilor calamitate de seceta pedologică este în curs de finalizare, dar cu unele... surprize, în contextul în care, potrivit ministrului, suprafața declarată în unele județe este peste cea însămânțată în toamnă. "Avem nevoie de date reale", a spus Oros, menționând că dorește cât mai urgent finalizarea verificărilor în teren. "Din cele 1,6 milioane de hectare declarate calamitate de către fermieri, echipele de control au verificat aproximativ 941.000 de hectare și ne propunem ca pe 15 iunie să avem o imagine clară, pentru a putea stabili cuantumul despăgubirilor", a mai precizat ministrul.

Acesta a menționat și suplimentarea Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România (PNRIPIR) cu 10 la sută în acest an, până la incidența sumei de 55 milioane de euro. Se intenționează finalizarea a 15 obiective de investiții, ce ar acoperi suplimentar irigarea a 200.000 de hectare de teren arabil.

Un al doilea subiect, poate la fel de fel de important, a fost cel al modificării legii supermarketurilor. Este vorba, mai exact, de Legea nr. 28/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, act normativ "siluit", în opinia ministrului Agriculturii, în favoarea marilor retaileri. El a menționat două prevederi pe care le-a catalogat ca fiind dăunătoare, chiar toxice, cu referire la prelungirea termenelor de plată, ce merg până la 30 de zile, și posibilitatea legală de a se percepe tot felul de taxe în plus, generate de autofacturare, remiza lunară sau discountul de volum. "Vom modifica această lege, vom restabili principiiile corecte ale pieții și vom elimina formele ascunse de taxare", a menționat ministrul. Adrian Oros a adăugat că dacă acest lucru va fi greu de realizat, datorită opoziției Partidului Social Democrat, există calea transpunerii Directivei UE 633 din 2019, pentru corectarea relațiilor comerciale.

Citit 1343 ori Ultima modificare Marți, 26 Mai 2020 22:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.