Aproape 60.000 de hectare calamitate în județul Galați

Aproape 60.000 de hectare calamitate în județul Galați
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Culturile de toamnă ale fermierilor gălățeni au fost afectate puternic de seceta pedologică ce a marcat finalul anului trecut și începutul lui 2020.

Conform datelor Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ), un procent de 82 la sută din suprafețele declarate de fermieri ca fiind în cultură au fost declarate calamitate. Vorbim astfel de un total de aproape 60.000 de hectare afectate, mai exact 59.628,21.

Directorul executiv al DAJ Galați, Floricel Dima ne-a reconfirmat că, în urma centralizării proceselor-verbale de constatare, culturile de grâu s-au dovedit afectate în proporție de 83 la sută, circa 44.700 de hectare, iar cele de orz în proporție de chiar 85 la sută, 10.900 de hectare. Ceva mai ușor a ”scăpat” rapița, valoarea totală a suprafeței calamitate, peste 2.900 de hectare, reprezentând 68 la sută din total. Și culturile de mai mici dimensiuni, mai exact cele de orzoaică, triticale de toamnă și ovăz, au fost afectate în procente care variază între 61 și 99 la sută. Acestea sunt și datele aprobate în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și înaintate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

”Vom începe, în perioada imediat următoare, verificări la culturile de primăvară. Este adevărat că, datorită fronturilor atmosferice din ultima vreme și a nivelului precipitațiilor aferente, culturile de porumb și floarea-soarelui sunt pe revenire. Probabil, cele mai serioase probleme le vor avea fermierii care dețin culturi de mazăre, știut fiind faptul că aceasta este o cultură timpurie de primăvară și ar putea avea același destin nedorit cu cel al culturilor de toamnă”, a mai precizat Floricel Dima.

Citit 2628 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iunie 2020 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.