Seceta a fost cruntă în județul Galați. Dialog cu fermierul gălățean Petre Grigore

Seceta a fost cruntă în județul Galați. Dialog cu fermierul gălățean Petre Grigore
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În urmă cu doar o săptămână, arătam că, din datele centralizate la nivelul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ), un procent de 82 la sută din suprafețele anunţate de fermieri ca fiind în cultură au fost declarate calamitate. Vorbim astfel de un total de aproape 60.000 de hectare afectate, mai exact 59.628,21, situație valabilă în cazul culturilor de toamnă.

"Situația e cruntă", admite fermierul gălățean Petre Grigore, președinte al filialei gălăţene a Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT) și administrator al Simongrig SRL. "Seceta a început în toamnă, apoi s-a întins pe tot parcursul iernii și chiar în primăvară, fapt care a condus la calamitarea suprafețelor cultivate cu grâu în procent de 80 la sută, rapița aproape în totalitate, iar orzul, așijderea", ne-a mai declarat inginerul Petre Grigore, menționând că din informațiile pe care le deține producția de grâu în județul nostru a fost de maximum o tonă la hectar.

Ploi locale și irigații costisitoare

O altă problemă identificată de acesta este reprezentată de întoarcerea culturilor de către unii fermieri, după apariția precipitațiilor, dar seceta a fost atât de cruntă încât pierderea ar putea fi dublă. "Întotdeauna, problemele la noi sunt în sudul județului, pentru că în nord mai plouă. Chiar și așa, discutăm doar de ploi locale și chiar de ferme care au cunoscut trei regimuri de precipitații, de la 5 până la 20 de litri pe metrul pătrat, ceea ce iarăși nu poate fi bine", a mai precizat Petre Grigore.

Referitor la situația irigațiilor din județul nostru, Petre Grigore este de părere că cei care irigă sunt foarte puțini, cu o perioadă de revenire pe suprafețe ce durează între 14 și 28 de zile și cu costuri considerabile. "În mod normal, ai nevoie de 1.800 - 2.000 de metri cubi de apă, iar asta înseamnă între 1.500 și 2.000 de lei pe hectar. Dacă ne raportăm la un preț al grâului de 75 de bani per kilogram, asta înseamnă că reușești doar să îți acoperi cheltuielile", a făcut un calcul succint președintele APCPT, menționând că, în plus, instalațiile de udare sunt vechi și mari consumatoare energetice.

Pierderile fermierilor vor fi recuperate în câțiva ani

Petre Grigore a adus în discuție și o valoare a despăgubirilor suprafețelor calamitate avută în vedere de un alt gălățean, George Scarlat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Acesta din urmă s-ar fi referit la o valoare de 925 lei la hectar, care, în opinia lui Petre Grigore nu e rea, dar nici foarte bună.

Oricum, discuția cu administratorul Simongrig SRL nu s-a putut încheia într-o notă prea optimistă, în condițiile în care acesta este de părere că pierderile din acest an vor fi recuperate de către fermieri de-abia peste doi-trei ani. "La momentul de față, eu nu am cash-flow, să zicem că obțin o înțelegere pentru un credit furnizor, dar ai curaj să începi lucrări dacă afară sunt 34 de grade și iar nu plouă?", se întreabă retoric inginerul agronom Petre Grigore.

Citit 4557 ori Ultima modificare Duminică, 05 Iulie 2020 20:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.