* Prezentarea rezultatelor controlului Curţii de Conturi „a făcut valuri” * Preşedintele Sindicatului „Farul”, Ştefan Frunză – drept legal la indemnizaţie, doar modalitate de acordare greşită * Modalitatea de acordare a primelor, adoptată în plin control * Regulamente profesionale, rămase încă în fază de proiect *
Rezultatele controlului Curţii de Conturi (CC) la Administraţia Fluvială Dunărea de Jos (AFDJ) Galaţi a făcut destule „valuri” în interiorul instituţiei, date fiind sumele şi persoanele implicate.
După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, CC a stabilit că, în perioada 2007-2008, perioadă în care conducerea regiei s-a schimbat de cinci ori, la AFDJ Galaţi au fost abateri de la legalitate, unele aflate inclusiv sub incidenţa legii penale, ce s-au soldat cu un prejudiciu de peste 1,5 milioane lei.
În fapt, este vorba de acordarea unor indemnizaţii sau prime, cheltuieli de protocol, plata studiilor de masterat pentru unii angajaţi, lipsuri în rezervele de combustibil.
Poziţii, faţă în faţă
Pe fiecare punct în parte v-am prezentat, săptămâna trecută, care este poziţia oficială a conducerii AFDJ Galaţi.
Astăzi vă prezentăm şi care este poziţia preşedintelui sindicatului „Farul”, Ştefan Frunză, mai ales că există în raportul CC un punct care se referă chiar la dumnealui, respectiv acela în care se arată că „s-au plătit ilegal indemnizaţii membrilor din Comisia Paritară şi Comitetul socio-profesional”.
„În aceste comisii avem un membru care nu este salariat al unităţii noastre, respectiv preşedintele Sindicatului ˝Farul˝, dl Ştefan Frunză, pentru care, în 2008, a fost încheiată o convenţie civilă, fapt ce nu mai era posibil”.
„Trebuia, eventual, găsită o altă modalitate de plată, poate ca Persoană Fizică Autorizată, pentru „prestări servicii˝…”, ne declara în legătură cu acest subiect Mioara Hogaş, noul director economic al AFDJ Galaţi.
De asemenea, ni s-a mai precizat că la nivelul conducerii se asumase această greşeală, dar nu şi de Ştefan Frunză, astfel că, pentru recuperarea unei sume de 22.800 lei, urma să fie deschisă o acţiune în instanţă.
De partea cealaltă, preşedintele Sindicatului „Farul”, Ştefan Frunză, subliniază că modalitatea incorectă de plată este imputabilă conducerii AFDJ, în timp ce legalitatea dreptului acordării indemnizaţiei în cauză nu poate fi contestată.
„În conformitate cu CCM ce era în vigoare la AFDJ Galaţi, a fost stabilită în cadrul regiei constituirea unei Comisii Paritare şi a unui Comitet socio-profesional şi de disciplină, fiecare dintre acestea având în componenţă, la paritate, reprezentanţi ai sindicatului şi reprezentanţi a conducerii. În baza normelor în vigoare (HG nr.833/2007 şi HG nr.1344/2007) în cadrul fiecărei instituţii bugetare, deci şi a AFDJ Galaţi, a fost stabilită o indemnizaţie lunară”.
„La data constituirii celor două comisii, conducerea AFDJ a propus ca, pentru a beneficia de indemnizaţia stabilită pentru calitatea de membru al acestora, să mă angajeze în cadrul regiei cu contract de muncă ˝part-time˝ ofertă pe care am refuzat-o pentru a nu crea posibilitatea unor eventuale compromisuri, solicitând adoptarea unei alte soluţii legale asupra modalităţii de plată a acestei indemnizaţii”.
„Din februarie 2008, când s-au constituit cele două comisii, şi până în decembrie 2009, toţi membrii acestora şi-au încasat indemnizaţiile lunare, inclusiv directorii executivi şi alţi reprezentanţi ai conducerii desemnaţi de către patronat”.
„Singurul membru care în tot anul 2009 nu a beneficiat de această plată am fost eu, pe motiv că nu ar fi fost legal”.
„Oricum, am precizat conducerii, inclusiv în scris, că atât timp cât Curtea de Conturi nu a constatat ilegalitatea acordării indemnizaţilor pentru toţi ceilalţi membri ai comisiilor, consider că mie nu mi se poate imputa decât, poate, modalitatea incorectă de plată a indeminizaţiei, prin acea Convenţie Civilă, dar care a fost aprobată de fosta conducere, şi nu legalitatea dreptului de a se acorda această indemnizaţie”, a explicat Ştefan Frunză, preşedintele Sindicatului „Farul”.
Acesta a mai precizat că „nici Curtea de Conturi şi nici conducerea actuală a regiei nu mi-au solicitat o notă explicativă asupra aspectului vizat de către comisia de control, de plata unor astfel de indemnizaţii beneficiind toţi membrii comisiilor de acest gen de la toate instituţiile de stat din Romania”.
Regulamente îndelung negociate
Liderul sindicatului „Farul” s-a referit şi la primele încasate de directorii executivi, evaluate de CC, cu tot cu contribuţiile sociale aferente şi dobânzi, la aproximativ 1,1 milioane lei, plăţi făcute cu încălcarea legii penale, potrivit comisiei de control.
„Din februarie 2008, în fiecare an şi la fiecare negociere salarială anuală obligatorie, am solicitat în mod expres adoptarea de comun acord a unui Regulament privind repartizarea fondurilor pentru acordarea primelor lunare şi anuale, revendicare menţionată şi în procesele-verbale ale Comisiei Paritare, dar fostele conduceri au tergiversat semnarea unui asemenea document”.
„Printre altele, se solicita ca pentru directorii executivi să se stabilească o sumă care să reprezinte maxim 10 la sută din totalul fondului de premiere la nivelul regiei”.
„Dacă se aproba semnarea unui asemenea regulament, directorii nu ar mai fi putut încasa acele prime ˝nesimţite˝, iar Curtea de Conturi nu ar mai fi constatat ilegalitatea acordării lor”, a declarat Ştefan Frunză.
Nu în ultimul rând, în legătură cu masteratele plătite din banii instituţiei pentru 21 de angajaţi, cât şi alte „programe de formare profesională”, liderul Sindicatului „Farul” declară:
„Tot din februarie 2008 am solicitat, în temeiul Codului Muncii, şi semnarea unui Plan anual de Formare Profesională şi a unui Regulament de evaluare a performanţelor individuale ale angajaţilor, care să fie anexate Contractului Colectiv de Muncă, însă fostele conducerii au refuzat acest lucru pentru a putea dispune de acele fonduri după nevoile şi plăcerile personale”.
Trebuie spus că regulamentul de acordare a primelor a fost adoptat la sfârşitul anului 2009, „ce straniu, ce bizar şi ce coincidenţă”, taman în perioada în care Curtea de Conturi făcea controlul.
Cât priveşte Planul anual de formare profesională şi regulamentul de evaluare a performanţelor angajaţilor, acestea sunt încă în fază de proiect.