Abordări macro ale ministrului de Finanțe

Abordări macro ale ministrului de Finanțe
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Miercuri, 9 septembrie, la orele prânzului, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a fost prezent la Galați, la invitația Partidului Național Liberal. Într-o scurtă conferință de presă ce a precedat întâlnirea oficialului guvernamental cu antreprenori locali, ministrul a explicat situația bugetară a României din acest an, în contextul crizei sanitare declanșate de pandemia de Covid-19.

"Noi am estimat, la ultima rectificare bugetară, un deficit de 8,6 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), față de 3,6 la sută cât prognozasem la începutul anului, fără să știm că va urma această criză sanitară. Creșterea deficitului are la bază două cauze. Mai întâi, discutăm despre o reducere cu trei procente a PIB-ului nominal, practic o scădere a veniturilor estimate, iar pe de altă parte avem cheltuieli mai mari cu 23 miliarde de lei, deci de doi la sută din PIB, legate de acoperirea nevoilor generate de criza Covid-19", a precizat Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor a arătat că o nouă rectificare bugetară ar putea avea loc, cel mai probabil, la finele lunii octombrie, în contextul în care pot apărea nevoi suplimentare în zona de sănătate publică sau în cea de educație.

Totodată, oficialul liberal a apreciat că recenta ușoară depreciere a leului față de moneda unică europeană nu va afecta prețurile de consum și nici ratele la bănci, acest dezechilibru având, totuși, un efect pozitiv în ceea ce privește veniturile exportatorilor români. "Investițiile în primele șapte luni au totalizat aproape 23,7 miliarde de lei, cea mai mare valoare din ultimii zece ani, și este un pariu al nostru. Investițiile vor duce rapid la revenirea economiei", a mai spus Cîțu.

Citit 1241 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Septembrie 2020 20:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.