La Galați, reabilitarea infrastructurii de irigaţii ”costă” 238 milioane de euro

La Galați, reabilitarea infrastructurii de irigaţii ”costă” 238 milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Nu mai puțin de 6,5 miliarde de euro, aproximativ opt la sută din total, atât reprezintă suma ce va fi alocată din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru modernizarea infrastructurii de îmbunătățiri funciare din România.

Potrivit celor mai recente declarații ale gălățeanului George Scarlat (foto mai jos), secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cea mai importantă condiționalitate privind utilizarea acestor bani derivă din faptul că 70 la sută din sumă trebuie contractată în primii doi ani ai următorului exercițiu bugetar european, în intervalul 2021-2022, iar restul până în anul 2023. Totodată, implementarea trebuie finalizată până la sfârșitul lui 2026.

Prezent într-o emisiune radio, George Scarlat a menționat că, la nivelul județului Galați, conform unui deviz-antecalcul, necesarul de investit pentru refacerea infrastructurii de îmbunătățiri funciare este de 238 milioane de euro, în condițiile în care bugetul național prevăzut în acest sens pentru anul 2020 a fost de doar 50 milioane de euro.

"Am avut discuții cu fermierii asociați în Federația Câmpia Covurlui privind necesitatea preluării la loc a infrastructurii la stat, la ANIF, pentru a putea investi sume consistente în reabilitarea acesteia", a mai precizat secretarul de stat în MADR. George Scarlat a adăugat că "acesta este viitorul și obiectivul cu prioritate zero, pentru că nu putem an de an să acordăm despăgubiri în agricultură".

Citit 1679 ori Ultima modificare Luni, 28 Septembrie 2020 00:10

2 comentarii

 • postat de Agricultura, baza societății românești
  Miercuri, 30 Septembrie 2020 08:53
  5.13.132.***
  Și cu toate aceste costuri, oricât ar fi ele, 1 RON sau n RON, investiția trebuie fåcută fiindcă fără agricultură, fără cultivarea pământului noi ca nație, dar și omenirea ca specie nu am exista. Și să nu uităm că în fiecare an aproape ne lovim de problema cu seceta, lipsa precipitațiilor, vremea neprielnică și atunci de ce naiba să nu te pui să rezolvi problema, de ce naibs nu muncești la un plan prin care să investești o dată pentru totdeauna în rezolvarea acestei probleme.

  Suntem o țară, printre puținele în lume, cu un asemenea teren fertil, cu un asemenea specific și atunici de ce naiba nu investești în asta pentru viitorul copiilor noștri, pentru generații de acum în colo. CE N-AR DA UNELE ȚĂRI SĂ AIBĂ TERENURILE NOASTRE, POTENȚIALUL NOSTRU AGRICOL...

  Dar noi nu suntem în stare sau chiar mai rău, noi nu vrem să profităm de ce ne-a dat Dumnezeu.
  Doamne Dumnezeule dă acestei nații, atât poporului cât și conducătorilor săi, la un loc, mintea cea de pe urmă pentru a rezolvs această problemă, inconveniet, neajuns.
  0
  3
  Raportează
 • postat de seceta mare
  Luni, 28 Septembrie 2020 01:08
  89.137.230.***
  Nu costa atat! Poate in mintea voastra de hoti! Luati din banul public si dati la firme si apoi va luati de acolo 10-20%.
  Apele sunt aproape. Se monteaza o pompa si o teava care sa duca la distribuitor si se iriga.
  Dupa ce ca e seceta mai ciorditi si bani! Dar politia de ce nu i-a prins pe cei care au furat si distrus sistemele de irigatii?!
  0
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.