Noua „modă” în agricultura gălăţeană

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Culturile tradiţionale încep să piardă… teren în faţa plantelor medicinale *

Agricultorii fermieri apasă tare pe „pedala de acceleraţie” a arăturilor pentru însămânţările de primăvară, chit că iţele subvenţiei privind motorina rămân în continuare încurcate…

Din suprafaţa de 170.200 ha programată la nivelul judeţului Galaţi, arăturile au fost deja efectuate pe 81 la sută, respectiv 138.483 ha, rezultă din datele furnizate de DADR Galaţi.

În ceea ce priveşte semănatul, lucrurile sunt încă la început, doar pe 19 la sută din suprafaţă, adică 32.786 ha, fiind finalizate.

Un record incontestabil este deţinut de cartofii timpurii, unde deşi iniţial era planificată cultivarea a doar 20 ha, în cele din urmă s-a ajuns la o suprafaţă semănată de 342 ha.

Procentual vorbind, cartoful timpuriu a cunoscut în preferinţele gălăţenilor o creştere de… 1.710 la sută.

Fermierii au început să se orienteze şi spre culturile de nişă, unele dintre ele mai bine plătite decât culturile tradiţionale. Plantele medicinale, în special coriandru, sunt „pe val”.

Dacă fermierii aveau în plan să semene doar 1.005 ha cu astfel de culturi, până la urmă suprafaţa s-a dublat şi încă ceva pe deasupra, la 2.207 ha!

„Fermierii s-au reprofilat pentru că există cerere pentru astfel de culturi. Au contracte cu diverse fabrici de medicamente sau producători de condimente şi atunci, logic, culturile de acest fel se extind”, a explicat directorul coordonator al DADR Galaţi, Violeta Nanu.

Noul trend în „moda” agricolă se explică, poate, şi prin preţurile mici practicate la culturile tradiţionale, mulţi fermieri considerând că a cultiva grâu sau porumb peste strictul necesar este o afacere păguboasă.

În coada „topului” la semănăturile gălăţene se află porumbul, unde dintr-o suprafaţă de 96.446 ha s-au lucrat mai puţin de patru la sută, pepenii, doar o treime din cele 3.712 ha fiind semănate şi floarea-soarelui, cu 30 la sută realizat din 40.024 ha.

Trebuie însă ţinut cont că, la unele culturi, abia s-a deschis sezonul, aşa că mai au încă timp să urce în clasamente.

„Una peste alta, cred că vom avea culturi bogate anul acesta. Am avut şi o iarnă cu zăpadă multă, ceea ce nu s-a mai întâmplat de mult timp, sperăm să ne ajute Dumnezeu şi cu nişte ploi, pentru că va fi ceva mai greu cu irigaţiile…”, a mai declarat directorul DADR Galaţi.

Într-adevăr, mulţi fermieri gălăţeni îşi pun cele mai mari speranţe în Dumnezeu, dat fiind faptul că în ce priveşte subvenţiile, acestea au devenit „flori rare” în agricultură.

Citit 1456 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.