Gălăţeni concediaţi, dar fără şomaj

Gălăţeni concediaţi, dar fără şomaj
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În cazul a peste 4.500 de persoane din oraş şi judeţ s-au închis cărţile de muncă, la iniţiativa angajatorilor * Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) a înregistrat, în aceeaşi perioadă, nu mai mult de 947 de noi şomeri * Carevasăzică, de la 1 ianuarie, circa 3.600 de oameni şi-au dat demisia, au fost daţi afară disciplinar sau au intrat sub incidenţa altor situaţii speciale? * După calculele noastre, e destul de mare numărul gălăţenilor care au picat undeva la mijloc: fără vină, au ajuns să fie disponibilizaţi, dar nu s-au ales cu indemnizaţie de şomaj *

În primul trimestru al anului în curs, agenţii economici gălăţeni sau cu punct de lucru în Galaţi au trimis informări către AJOFM cu privire la intenţia de a disponibiliza 1.572 de angajaţi.

În fapt, însă, aceştia au concediat în perioada menţionată doar 947 de persoane, a precizat purtătorul de cuvânt al AJOFM, Nicoleta Harţegan.

Cu alte cuvinte, potrivit acestor date, am fi tentaţi să credem că 947 este cifra exactă a gălăţenilor care au rămas fără loc de muncă din ianuarie şi până în martie, inclusiv.

S-ar părea însă că lucrurile stau cu totul altfel.

Numărul de cărţi de muncă închise la solicitarea angajatorului (deci persoane care şi-au încheiat raporturile de muncă) a fost, în primul trimestru, de 4.582, potrivit directorului coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, Ionel Petrea.

Putem presupune, bineînţeles, că unii dintre aceşti 3.635 şi-au pierdut jobul din vină proprie. Că alţii şi-au schimbat locul de muncă sau au intrat sub incidenţa altor situaţii speciale.

Totuşi, după calculele noastre, tot ar mai rămâne mulţi gălăţeni care s-au ales şi cu cartea de muncă închisă şi fără dreptul de a primi şomaj. De altfel, a precizat purtătorul de cuvânt al AJOFM:

„Cartea de muncă a celui disponibilizat trebuie să fie închisă cu articol de şomaj pentru ca el să poată beneficia de astfel de drepturi”.

„De asemenea, persoana respectivă trebuie să fi lucrat cel puţin 12 din ultimele 24 de luni. În caz contrar, nu poate primi indemnizaţie”.

Suntem foarte curioşi să aflăm cum se descurcă cei care au fost disponibilizaţi de la începutul acestui an, dar care nu primesc nici măcar modica indemnizaţie de şomaj.

Unii muncesc probabil la negru, iar alţii îşi caută, mai mult ca sigur, un loc de muncă, oricare ar fi el.

Şi suntem siguri că şi printre dumneavoastră, cititorii noştri, sunt destui care se află într-o astfel de situaţie parcă fără ieşire! 

Citit 1653 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.