Loteria salvează România!

Loteria salvează România!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Patronatele din cadrul CNIPMMR propun iniţierea unei… loterii a bonurilor fiscale, prin care să fie stimulat un comportament financiar corect * Modelul a fost deja aplicat cu succes în ţări precum China, Japonia, Brazilia sau Croaţia * Dincolo de câştigurile participanţilor la loterie, statul ar putea câştiga la buget un miliard de lei! *

Că românii sunt fani ai loteriilor de orice fel e dincolo de orice discuţie. Ne demonstrează asta zecile de mii de bilete depuse în fiecare săptămână la jocurile Loteriei Române, la casele de pariuri sportive sau chiar la… loteria vizelor. Până aici, nimic nou sub soare.

O noutate pentru România ar fi, însă, o loterie a bonurilor fiscale obţinute la fiecare tranzacţie comercială, care, pe lângă câştiguri semnificative pentru participanţi, ar avea - consideră IMM-urile - şi un efect de „albire” a economiei gri, subterane.

Să încercăm şi cu vorba bună

O loterie a bonurilor fiscale, prin care consumatorii ar urma să câştige până la 10.000 de lei la fiecare extragere, este propunerea făcută de reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) pentru combaterea evaziunii fiscale, sau măcar pentru o reducere substanţială a acesteia.

O astfel de loterie s-ar traduce prin impulsionarea conformării voluntare a agenţilor economici, o măsură care să le ofere acestora stimulente pentru a se comporta corect. În condiţiile în care extinderea constrângerilor administrative, adică înăsprirea elementelor de control şi penalizare, generează şi o serie de „efecte perverse”, afectând în mod negativ şi agenţii economici de „bună credinţă”, poate că „vorba bună” ar aduce mai mult - cred IMM-urile.

„România se află pe locul 4 (29,40 la sută) în clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene, cu cel mai mare segment al economiei subterane (ca pondere în PIB), fiind depăşită cu puţin doar de state cu economii de câteva ori mai mici: Lituaniei (locul 3 - 29,60 la sută),  Estonia (locul 2 - 29,60 la sută) şi Bulgaria (locul 1 - 32,50 la sută). Este clar că sunt necesare îmbunătăţiri de natură să diminueze dimensiunea economiei subterane”.

„E necesară şi o delimitare clară a celor două componente majore ale economiei subterane: munca la negru, care reprezintă două treimi din totalul economiei subterane, şi neraportarea unor venituri de către întreprinderi - o treime din total”, afirmă Marian Filimon, vicepreşedintele CNIPMMR.

„Unul dintre elementele cu deosebit impact în problematica combaterii evaziunii fiscale este asigurarea emiterii bonurilor fiscale la fiecare tranzacţie comercială, permiţând astfel o colectare adecvată a TVA-ului. În acest sens există două măsuri majore care şi-au demonstrat eficacitatea în mai multe ţări: prima, returnarea unei părţi din TVA către consumatori; a doua, organizarea unei loterii a bonurilor fiscale. Analizele noastre  ne-au demonstrat că, în contextul actual din România, măsura ce poate fi aplicată în mod eficient este cea a organizării unei loterii, abordare ce a fost testată în mai multe ţări cu economii emergente”, declară vicepreşedintele gălăţean al CNIPMMR.

Un „loz” pentru fiecare 100 de lei cheltuiţi

Pentru a participa la loteria bonurilor fiscale este nevoie de înregistrarea unei cereri şi de depunerea bonurilor fiscale la un intermediar, care în opinia CNIPMMR ar putea fi Loteria Română sau CEC Bank. Înregistrarea presupune prezentarea de către consumator a bonurilor fiscale colectate în luna anterioară la un centru de colectare a acestora, respectiv la intermediar, şi obţinerea în schimb a unui bilet cu numere unice, alese la întâmplare de un program informatic.

Un număr unic poate fi obţinut pentru fiecare 100 de lei din valoarea totală a bonurilor fiscale, fără TVA. Astfel, un cumpărător care aduce bonuri de 820 de lei va primi opt numere unice, care îi dau şanse mai mari de câştig la extragere.

Extragerea numărului câştigător, format din mai multe cifre, se va face conform procedurilor clasice de derulare a unei loterii cu bile, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la nivel naţional şi european în materie. Bonurile câştigătoare vor fi cele ale căror ultime cifre din componenţa numărului unic vor fi aceleaşi cu cele extrase.

Vor exista astfel mai multe categorii de câştiguri, cu valori de 50 de lei (dacă se vor potrivi ultimele trei cifre), 100 lei (dacă se potrivesc ultimele patru cifre), 200 lei (cinci cifre) şi în continuare până la 10.000 lei, dacă vor corespunde toate cele opt cifre. Premiile trebuie revendicate în cel mult două luni de la data extragerii.

Fondul de premii este estimat la peste nouă milioane de lei, susţinut pentru început din bugetul de stat, existând posibilitatea acordării a 160.000 de premii, din toate categoriile de câştig.

„Acest sistem va provoca un proces de scoatere la lumină a unei părţi din economia subterană, stimulându-l pe consumator să ceară bonuri fiscale pentru fiecare achiziţie”, este de părere vicepreşedintele CNIPMMR.

Beneficiile, mult mai mari decât costurile

Potrivit calculelor CNIPMMR, costurile pentru aplicarea modelului sunt de peste 130 de milioane de lei pe an, reprezentând cheltuieli cu premii, site-ul, papetăria, personalul implicat etc.

În schimb, beneficiile din colectarea TVA se ridică la minimum 423,6 milioane de lei pe an şi pot ajunge la aproape un miliard.

Potrivit CNIPMMR, modelul loteriei bonurilor fiscale a fost implementat cu succes în China, Taiwan, Filipine, Indonezia, Japonia, Brazilia, Coreea de Sud şi Croaţia.

Citit 1281 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.