Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Nou an vine cu o prelungire a facilităţilor privind amânarea plăţii ratelor la credite, în cazul în care clienţii băncilor se confruntă cu dificultăţi financiare, o ordonanţă în acest sens fiind aprobată, la propunerea Ministerului Finanţelor, în ultima şedinţă de Guvern din 2020.

Această măsură vine să tempereze efectele pe care restricţiile impuse odată cu pandemia de Covid-19 le-au avut asupra unor sectoare economice şi angajaţilor acestora, inclusiv în ceea ce priveşte veniturile obţinute şi, implicit, capacitatea de rambursare a unor împrumuturi. Practic, prin ultimele măsuri adoptate, se creează posibilitatea de a solicita suspendarea plății ratelor de capital, dobânzilor și comisioanelor pentru o perioadă de maximum 9 luni, atât pentru creditele pentru care s-a obținut deja suspendarea obligatiilor de plată, cât și pentru cele pentru care nu s-a aplicat această facilitate.
"Măsura are scopul de a susţine conformarea la plată, pentru contribuabilii aflaţi în dificultate generată de lipsa de lichidităţi financiare, ca urmare a crizei provocate de pandemia de Covid-19. Solicitările pentru suspendarea plăţii obligaţiilor pot fi transmise instituţiilor bancare şi non-bancare până la data de 15 martie 2021, cererea este analizată şi se va emite o decizie până cel târziu la 31 martie 2021", se precizează într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.
De aceste facilităţi pot beneficia debitorii care au încheiat un contract pentru obţinerea unui credit care nu a ajuns la maturitate şi pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, la data de 31 decembrie 2020 inclusiv, şi nu înregistrează restanţe la data solicitării.
De asemenea, debitorii trebuie să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor/a încasărilor cu minim 25 la sută în ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată prin raportare la perioada similară anilor 2019/2020, după caz.
"Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice pentru care cererea de suspendare a obligaţiilor de plată a fost formulată până pe 15 iunie 2020 potrivit legii, cu termen de încheiere a perioadei de amânare anterior intrării în vigoare a prezentei act normativ, suspendarea obligaţiilor de plată complementar până la maximum 9 luni, se aplică prin cumularea creanţei/restului de creanţă aferent/e dobânzilor calculate în prima perioadă suspendată potrivit OUG nr. 37/2020 cu creanţa aferentă dobânzilor calculate pentru a doua perioadă suspendată. La creanţa astfel rezultată dobânda este zero la sută şi plata de către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii celei de-a doua perioade de amânare", explică MFP.
Creditele totale pentru care au fost aprobate solicitări de amânare la plată până la finalul lunii septembrie 2020, în contextul epidemiei Covod-19, se ridică la 42,9 miliarde de lei şi au fost acordate unui număr de aproximativ 558.000 de debitori, cuantumul acestor credite reprezentând 14,7 la sută din totalul creditelor acordate de sectorul bancar.
În acelaşi timp, nu trebuie uitat că dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plăteşte eşalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare.

Citit 623 ori Ultima modificare Luni, 04 Ianuarie 2021 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.