Agricultura, condamnată din cauza promisiunilor politice încălcate

Agricultura, condamnată din cauza promisiunilor politice încălcate
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Bugetul Ministerului Agriculturii pentru acest an, aflat în dezbatere publică, are o valoare de 25,9 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de doar zece la sută față de anul 2020. Mai mult decât atât, acest plus din dreptul creditelor bugetare ar urma, după toate probabilitățile, să fie destinat acoperirii cofinanțării proiectelor cu fonduri europene la nivelul ministerului condus de Adrian Oros.

Însă, cea mai proastă veste pentru fermieri este că în buget nu se regăsesc sume pentru despăgubiri la culturile de primăvară calamitate anul trecut de seceta pedologică. Dacă, în 2020, conform cifrelor analizate, pentru culturile înființate în toamna anului 2019 au existat despăgubiri ce au totalizat, la nivel național, 930 milioane lei, în noul buget de stat suma prevăzută la acest subcapitol este de doar... un milion de lei, cel mai probabil resturi de plată pentru aceleași culturi de toamnă calamitate.

În acest context, cel mai probabil nici în luna aprilie nu va ajunge vreun leu în conturile fermierilor afectați, acesta fiind ultimul termen avansat de ministrul Adrian Oros și considerat necorespunzător și tardiv de către reprezentații asociațiilor de profil din sectorul agricol.

Premierul spune că nu sunt bani în buget pentru despăgubiri

De altfel, într-o recentă conferință de presă, premierul Florin Cîțu a declarat că "în 2020, pentru combaterea efectelor generate de pandemia Covid-19, au fost cheltuiți 16,13 miliarde de lei. O parte dintre acești bani, aceste măsuri se prelungesc și în 2021. Au mai fost măsuri de trei miliarde de lei anul trecut în buget, pe care nu le vom mai regăsi și anul acesta - organizarea alegerilor locale, generale și despăgubiri secetă. Nu le avem în buget anul acesta".

În foto de mai jos, ministrul Adrian Oros şi senatorul George Scarlat

În tot acest timp, ministrul Agriculturii transmite platitudini despre faptul că "Pactul Ecologic European urmărește practicarea unei agriculturi mai responsabile față de cele două resurse naturale vitale, solul și apa, dar și față de consumator. Avem șansa să valorificăm nevoile și particularitățile agriculturii românești, transformând provocările legate de mediu și climă în oportunități." Altfel, Adrian Oros, a specificat, într-o intervenție în cadrul unei dezbateri online, că are așteptări ca banii alocați perioadei 2021-2027, care se ridică la 21,5 miliarde de euro, să fie absorbiți integral. Totodată, ministrul a menționat că șase miliarde de euro sunt destinate perioadei de tranziție 2021-2022 și a subliniat că banii din bugetul MADR trebuie "drămuiți" cât mai eficient.

Fermierilor le-a ajuns cuțitul la os

Ei vor picheta, în semn de protest, timp de două zile, sediul Ministerului Agriculturii, iar președintele LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România) a solicitat întâlniri atât cu ministrul Agriculturii, cât și cu membrii Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților. "Situația este dramatică. Sunt oameni care au arat, dar nu au bani pentru inputuri, deoarece furnizorii impun condiții draconice, ce să mai vorbim de salarii sau de asigurarea motorinei pentru lucrările agricole", ne-a declarat Petre Grigore, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT) Galaţi şi reprezentant al LAPAR pe plan local. Fermierul din Bădălan readuce în discuție faptul că promisiuni referitoare la despăgubirile pentru culturile de primăvară au fost făcute de mai multe ori, inclusiv de fostul secretar de stat gălățean în MADR, George Scarlat. "Îmi amintesc foarte bine și de anul 2007, când situația nu a fost nici pe departe atât de grea în sectorul vegetal, dar fostul ministru de atunci, Decebal Traian Remeș, a găsit soluții pentru fermieri", ne-a mai precizat Petre Grigore.

Citit 2088 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Februarie 2021 11:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.