Reevaluarea imobilelor se va face o dată la cinci ani. Modificări fiscale

Reevaluarea imobilelor se va face o dată la cinci ani. Modificări fiscale
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Una dintre modificările Codului fiscal cu începere de la 1 ianuarie 2021 se referă la faptul că valoarea impozabilă a clădirii se actualizează o dată la cinci ani, pe baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referinţă, mai exact data de 31 martie. Noutatea este reprezentată de prelungirea termenului acordat proprietarilor imobilelor cu încă doi ani, vechile prevederi, aflate în vigoare până la data de 31 decembrie a anului trecut, menționând necesitatea efectuării reevaluării acestor clădiri din trei în trei ani.

Este vorba, în acest caz, despre clădirile nerezidențiale aflate în proprietate sau deținute de persoanele juridice, caz în care impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 și 1,3 la sută, inclusiv, asupra valorii impozabile a clădirii. De precizat și că în situația în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă, cota impozitului/taxei pe clădiri "sare" la cinci la sută.

Pentru a lămuri termenul de la care intră în vigoare noile prevederi fiscale, am discutat cu Daniel Stadoleanu, director executiv al Direcţiei Impozite, Taxe şi alte Venituri Locale din cadrul Primăriei municipiului Galați. "Legea nr. 296/2020 de modificare și completare a Codului fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1.269 din data de 21 decembrie 2020 și produce efecte de la 1 ianuarie 2021. Ca atare, dacă ne raportăm la persoanele juridice care au realizat ultima evaluare a imobilelor aflate în proprietate la 31 decembrie 2017, cu termen de depunere din punct de vedere contabil data de 31 martie 2018, acestea beneficiază, conform noii legislații, de o prelungire a obligației de reevaluare cu încă doi de ani de zile. Mai concret, discutăm despre majorarea impozitului pe clădiri doar dacă această reevaluare nu este efectuată până la 31 decembrie 2022, cu termen de depunere la organul fiscal local data de 31 martie 2023", a explicat directorul executiv al Direcției de fiscalitate din cadrul administrației publice locale.

Citit 4414 ori Ultima modificare Marți, 23 Februarie 2021 21:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.