Producătorii agricoli scapă de „morcov”

Producătorii agricoli scapă de „morcov”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Certificatul de producător poate fi utilizat în continuare în pieţe, iar comerţul ocazional este exceptat de la deţinerea caselor de marcat *

Micii producători pot vinde în continuare produsele în pieţe, în baza unui certificat de producător valabil, ca şi până acum, iar comerţul ocazional cu produse agricole este exceptat de la obligativitatea deţinerii aparatelor de marcat electronice fiscale, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Aceasta este reacţia ce a urmat polemicilor iscate în jurul modalităţii de aplicare a OUG 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

„În ceea ce îi priveşte pe micii producători agricoli care doresc să-şi valorifice producţia în pieţe, oboare sau târguri, aceştia trebuie să aibă certificat de producător eliberat în baza Hotărârii Guvernului nr.661/2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producător - act normativ în vigoare”.

„Conform art.1, alin.(1) al acestui act normativ, certificatul de producător constituie actul doveditor al provenienţei produselor agroalimentare, pe baza căruia acestea pot fi comercializate în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri stabilite de consiliile locale", se precizează în comunicatul MADR.

În ceea ce priveşte chestiunea deţinerii  caselor de marcat, Ministerul Agriculturii face precizarea că de la această prevedere „este exceptat comerţul ocazional cu produse agricole efectuat de producătorii agricoli individuali în pieţe, târguri, oboare sau alte locuri publice autorizate".

Potrivit MADR, Ordonanţa 44/2008 are menirea de a reglementa prin simplificare procedura de înscriere la Registrul Comerţului, procedură care până la data intrării în vigoare a acestui act normativ era prevăzută de Legea nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice şi a asociaţiilor familiale care desfăşoară activităţi economice în mod independent.

Citit 1623 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.