Fonduri europene pentru invenţii gălăţene

Fonduri europene pentru invenţii gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ieri s-a lansat un proiect european care prevede modernizarea staţiilor pilot de tehnologia cărnii, laptelui şi berii de la Facultatea de Chimie Alimentară * Cele trei staţii, în care, odinioară, se făceau descoperiri epocale, nu mai funcţionează din anii ’90 *

După o pauză de aproape 20 de ani, studenţii Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi au şanse să studieze „aplicat” în cele trei staţii pilot – de carne, lapte şi bere.

Dotarea celor trei staţii, cu aparatură modernă, ultraperformantă, este posibilă prin implementarea unui proiect european, în valoare totală de 14 milioane de lei.

Banii reprezentă fonduri europene nerambursabile în proporţie de 98 la sută, iar 2 la sută reprezintă cofinanţarea locală. 

Ieri, la lansarea acestui proiect, au participat prof. dr. ing. Petre Alexe, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor – director economic al proiectului, conf. dr. ing. Daniela Borda – directoarea proiectului, fostul decan al Facultăţii de Chimie Alimentară Corneliu Popa – directorul tehnic al proiectului şi conf. Liliana Gîtin – directorul executiv al proiectului.         

Potrivit profesorilor care au luat cuvântul, implementarea proiectului va dura trei ani, timp în care vor fi dotate cu aparatură de ultimă generaţie cele trei staţii pilot – de carne, lapte şi bere, acolo unde studenţii vor putea face practică.

Totodată, staţiile pilot sunt destinate dezvoltării activităţii de cercetare în domeniu.

Produsele din carne, lapte şi bere care vor rezulta din practica studenţilor vor putea fi oferite cantinei studenţeşti, au mai adăugat cadrele didactice, precizând însă că scopul proiectului nu este în nici un caz unul comercial, ci ştiinţific.  

Pentru a evidenţia importanţa ştiinţifică a acestor staţii pilot, decanul Petru Alexe a amintit de o realizare a sa în staţia de tehnologia cărnii:

„În 1989, cu câteva zile înainte de izbucnirea Revoluţiei luam un mare premiu pentru aplicativitate la sesiunea naţională de comunicări ştiinţifice.

Era vorba de o aplicaţie din industria cărnii, aveam o hârtie din partea centralei industrializării cărnii prin care se confirma o economie la nivel naţional de 400 de milioane lei, echivalentul a 4.000 de miliarde lei vechi, lucru făcut de echipa noastră sub conducerea profesorului Banu şi a mea personal.

Am lucrat atunci împreună cu 18 studenţi. Vă spun pentru a înţelege că această creaţie a polului de cercetare tehnologică poate să ajute implicit industria”.

Nostalgii şi istorie recentă

Cele trei staţii pilot au fost puse în funcţiune în anul 1980 şi au fost folosite cu succes până în ’90-’94.

Cea mai longevivă a fost staţia de tehnologia cărnii, care a funcţionat până în 1994, în timp ce staţiile de tehnologia laptelui şi berii au încetat să mai funcţioneze în 1990, şi-a amintit, nu fără regrete, fostul decan al facultăţii, Corneliu Popa.

Acesta chiar a rememorat un episod referitor la proiectarea staţiei de tehnologia berii, care a fost realizată „cu opt studenţi de la această facultate”.

„Proiectarea s-a făcut în ’78, iar utilajele speciale au fost realizate la o întreprindere din Arad, în ’79”.

Corneliu Popa a vorbit cu nostalgie de anii în care studenţii făceau cercetare în staţiile pilot şi chiar a precizat că „Noaptea Revoluţiei a prins studenţii în staţia pilot de bere, iar pe tabloul staţiei de bere există lipit numărul unu al cotidianului Viaţa liberă”.

Din ’94 însă, staţiile nu au mai funcţionat, având în vedere aparatura învechită şi energofagă.

Cum însă de aproape 20 de ani aceste staţii nu funcţionează, studenţii sunt nevoiţi să facă practică exclusiv la firmele private. Cât priveşte domeniul cercetării, acesta se limitează acum doar la… teorie.

Proiectul lansat ieri va repune în funcţiune staţiile. Prima care va fi folosită este staţia de tehnologia cărnii, unde studenţii vor putea face practică din această toamnă.

Staţia de tehnologia laptelui va fi gata primăvara lui 2012, iar cea de tehnologia berii, abia în 2013.

Citit 1401 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.