Facilitățile pentru firmele gălăţene n-au mai venit. Consiliul Local s-a împiedicat în avizele Consiliului Concurenței

Facilitățile pentru firmele gălăţene n-au mai venit. Consiliul Local s-a împiedicat în avizele Consiliului Concurenței

Imagine dintr-o ședință a Consiliului Local
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
3 comentarii

Mai mulți întreprinzători din Galați, a căror activitate a fost afectată de pandemia de Covid-19, s-au plâns că legislativul local gălățean - Consiliul Local, adică - nu a avut nicio inițiativă de a acorda facilități IMM-urilor pe o durată mai lungă din anul 2020, chiar dacă activitatea acestor firme a fost oprită de către stat, cum a fost cazul celor din HoReCa. Conform Biroului de presă al Primăriei Galați, în cursul anului trecut au fost acordate eșalonări la plată pentru obligațiile restante la bugetul local, au fost prorogate pentru trei luni impozitele pe clădiri și mijloacele auto, s-au suspendat executările silite timp de nouă luni și a fost în vigoare și schema de minimis aprobată prin HCL 58 din 2019.

Întreprinzătorii cu care am vorbit merg mai departe și spun că nu numai că CL nu a avut nicio inițiativă proprie de facilități la nivel local, dar și că firmelor afectate de pandemie le-au fost trimise somații de plată și le-au fost calculate penalități de întârziere.

Am solicitat Biroului de presă al Primăriei Galați informații referitoare la facilitățile sau înlesnirile la plată acordate de CL, în 2020, firmelor a căror activitate a fost blocată, sau mult îngreunată, de stările de urgență și alertă. Am mai întrebat și dacă s-au calculat majorări și penalități pentru firmele care nu au putut să-și achite dările la bugetul local. "În anul 2020 au fost acordate facilități fiscale potrivit HCL 443/30.08.2018, privind aprobarea procedurii de acordare a eșalonărilor la plată pentru obligațiile de plată restante la bugetul local al municipiului Galați. De asemenea, pe parcursul anului 2020, au fost în vigoare prevederile HCL 58/2019, privind aprobarea schemei de minimis privind acordarea unor facilități fiscale contribuabililor persoane juridice. Conform prevederilor OUG 29/2020, începând cu data de 21 martie 2020, au fost suspendate măsurile de executare silită, măsură prelungită prin OUG 181/2020 până la data de 25 decembrie 2020, fapt ce a afectat semnificativ gradul de încasare a restanțelor din anii anteriori anului 2020. De asemenea, potrivit OUG 29/2020, au fost prorogate termenele de plată la impozit clădiri și impozit mijloace de transport, de la 31 martie 2020 până la 30 iunie 2020. Conform art. 183 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, pentru neplata la termenele legale sau plata cu întârziere se datorează majorări de întârziere", este răspunsul primit de la Biroul de presă al Primăriei.

"În octombrie 2020, Guvernul a dat OUG 181 prin care autoritățile locale puteau acorda o reducere de până la 50 la sută pentru impozitul pe clădiri, în cazul firmelor afectate de starea de urgență și cea de alertă. Trebuia doar ca CL să adopte, până la 2 decembrie, o hotărâre în acest sens. Numai că nu s-a adoptat nimic. Ni s-a spus că trebuia și un aviz de la Consiliul Concurenței și că nu mai era timp ca acesta să fie obținut. Alții cum au reușit? La București, de exemplu, unde s-a aprobat taxă zero pentru restaurantele de pe spațiul public, în perioada ianuarie-iunie 2021, nu era nevoie tot de avizul Consiliul Concurenței? Ei de ce au putut și noi nu? Era efectul legii, nu era nevoie de avizul Consiliului Concurenței. Le-a fost frică să nu piardă bani la buget!", ne-au spus întreprinzătorii cu care am vorbit.

Pe ordinea de zi a ultimei ședințe de Consiliu Local a fost și un proiect de hotărâre pentru aprobarea unei scheme de minimis pentru ONG-uri, dar de care ar fi beneficiat și SRL-urile, pe o perioadă de trei ani (2021-2023). Numai că proiectul a fost retras în ultimul moment, de vină fiind, se pare, lipsa avizului de la Consiliul Concurenței. Proiectul va fi refăcut și repus pe ordinea de zi, deocamdată nefiind clar încă modul în care vor fi selectați beneficiarii acestor facilități.

Citit 1609 ori Ultima modificare Duminică, 21 Martie 2021 20:25

3 comentarii

  • postat de UnaBucataGalateaPacălit Duminică, 21 Martie 2021 07:28 5.13.205.*** Link la comentariu
    0
    1

    Chiar ne credeți prosti. Aeroport la Galați?
    De fapt, am înțeles: totul e un teatru ieftin cu circuit închis. Eu spun că peste 4 ani o sa avem metrou la Galați ! Nu vrăjeală.
    Iar, chestia cu firmele fara venit..., un ajutor așteptat pentru parcul industrial. Păcat că nu mai există parcul de soft.

    Raportează
  • postat de Tirpitz Sâmbătă, 20 Martie 2021 13:49 82.76.159.*** Link la comentariu
    4
    5

    Ramai interzis cand vezi atat de multi prosti care conduc destinele orasului Galati, oras in faliment, din toate punctele de vedere. Au mai ramas cativa jefuitori in unele companii de stat si orasul va deveni prima comuna cu iesire la Dunare.

    Raportează
  • postat de UBSD (Una Bucată Social-Democrat) Sâmbătă, 20 Martie 2021 01:43 78.96.82.*** Link la comentariu
    4
    5

    Muhahaha!! De ce s-a putut la București?? Pentru că deștepții din guwerner dau bani numai celor cu o anumită culoare!!! Primăria Galați, ca și alte primării și consilii județene de stânga, nu primește mai nimic, deci trebuie să ia bani din altă parte pentru proiecte, și anume de la voi!

    Duceți-vă să vă plângeți parlamentarilor gălățeni ai puterii, care au votat NEGATIV orice proiect, amendament pentru Galați (gen A-E-RO-POR-TUL)! Între timp, pregătiți hârțogăraia pentru faliment!

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.