Foarte puţine companii private vor avea creşteri salariale anul acesta

Foarte puţine companii private vor avea creşteri salariale anul acesta
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Măsurile de susţinere a companiilor afectate de criza Covid-19 sunt utile, dar insuficiente, în special din cauza subfinanţării, apreciază două treimi dintre antreprenori (66,9 la sută), potrivit unui sondaj privind evoluţia mediului de afaceri în 2021, realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România(CNIPMMR), din care face parte şi Patronatul IMM-urilor Galaţi.

În acelaşi timp, 20,5 la sută dintre întreprinzătorii chestionaţi apreciază că măsurile au fost inutile şi doar 12,6 la sută consideră că măsurile au fost în mod categoric utile. În ceea ce priveşte criticile, dintre antreprenorii care apreciază că măsurile nu i-au ajutat, motivele ar fi criteriile de acordare nerealiste sau gândite deficitar (64,1 la sută), bugetul redus al programelor (39,8 la sută), procedurile birocratice (30,4 la sută), dar şi lipsa transparenţei (19,3 la sută) sau suspiciunile de fraudă (16,6 la sută).

În ceea ce priveşte principalele avantaje ale măsurilor pentru compania lor, antreprenorii care apreciază aceste programe au menţionat menţinerea activităţii firmei (43,2 la sută) şi menţinerea numărului de angajaţi (30,6 la sută).

Referitor la aşteptările evoluţiei mediului economic în anul 2021, 41,8 la sută dintre antreprenori nu se aşteaptă la schimbări semnificative, în timp ce 41,4 la sută dintre întreprinzători se aşteaptă la o evoluţie mai degrabă nefavorabilă afacerilor şi doar 16,7 la sută consideră că va fi un an favorabil mediului de afaceri.

În acest context, 37 la sută dintre antreprenori apreciază că cifra de afaceri a companiilor lor va rămâne la acelaşi nivel, iar 25,2 la sută se aşteptă la scăderi cu mai mult de 10 la sută, iar 7,1 la sută consideră că va scădea cu până la 10 la sută. Există însă şi întreprinzători mai optimişti - 16,4 la sută dintre cei chestionaţi se aşteaptă la o creştere a cifrei de afaceri cu peste 10 la sută, iar 14,3 la sută cred că va creşte cu până în 10 la sută.

În ceea ce priveşte resursele umane, 54 la sută dintre întreprinzători apreciază că vor păstra actualul număr de angajaţi, în timp ce 24,9 la sută ar urma să disponibilizeze între unu şi 10 salariaţi, iar 15,2 la sută vor angaja până în 10 salariaţi.

Cu privire la evoluţia salariilor propriilor angajaţi, 70,2 la sută dintre respondenţi consideră că vor rămâne la acelaşi nivel, 11,8 la sută sunt de părere că vor creşte cu până la 10 la sută, iar 9,7 la sută se aşteaptă mai degrabă cu scăderi de până la 10 la sută.

Referitor la regimul în care vor lucra angajaţii lor în prima jumătate a acestui an, 60,3 la sută dintre companii au indicat că salariaţii vor fi prezenţi 100 la sută fizic la locul de muncă, 31,2 la sută vor combina telemunca cu prezenţa fizică la serviciu, iar 8,5 la sută vor face 100 la sută telemuncă.

Citit 1121 ori Ultima modificare Joi, 25 Martie 2021 00:22

3 comentarii

 • postat de Niles
  Miercuri, 24 Martie 2021 16:44
  109.166.135.***
  Este foarte simplu, oamenii buni vor pleca.
  Și așa, oarecum, banii nu mai ajung pentru cheltuielile lunare.
  Astfel, din plaja de oameni rămasă , patronul va trebui sa angajeze doi oameni in loc de unul. Deoarece oamenii competenti nu vor accepta bani putini.
  Sau nu mai accepta in general fiindcă avantajele și salarizarea in UE sunt mult mai bune. Chiar dacă e pandemie, este nevoie mare de forța de munca in alte tari.
  Poate nu vor da faliment dar nici mai bine nu va fi.
  0
  3
  Raportează
 • postat de DIANA
  Miercuri, 24 Martie 2021 10:18
  86.35.208.***
  Asa sunt toti patronii...la inceput pana dau de gustul banilor nemunciti ... bani facuti pe spatele sclavilor ... cum i-a numit domnul de mai sus,sunt ok cu angajatii... apoi cand vad ca ..se poate si asa ... incepe ascensiunea patronilor si indobitocirea salariatilor ... la inceput bonuri..apoi nu ni le mai da cu toate ca ei le comanda..... la inceput prime apoi nu ni le mai da ca e criza..... la inceput program de 8 ore dupa mareste programul ... dat tu esti trecut tot 8 ore ... si ajungi sa nu stii ce sa faci ca ai o varsta cand nu te mai primeste nimeni.. asa ca stai ca prostul si astepti pensia aia mizera pe care nu stii cum sa o mai imparti ...asa ca oare de ce ne intrebam de ce ne pleaca tinerii?????? raspundul e .... vor o viata civilizata.... vor ceva mai bun.... vor o familie.... vor copiii..... dar toate astea nu se vor realiza ptr noi ptr tara noastra....
  1
  7
  Raportează
 • postat de Saracul
  Miercuri, 24 Martie 2021 01:19
  89.137.230.***
  Nu e nicio problema ca nu vor cresteri salariale. Lumea o sa plece si nu o sa mai fie motivata si o sa ramana doar patronul si cei care au alungat pe cei meseriasi si firma va da faliment. Desi productia e aceeasi, cu toate ca a fost pandemie , ba chiar a si crescut, salariile nu se vor mari pentru ca sclavul nu are nicun drept si e dispretuit ca un vierme. Sclavul nu trebuie sa aiba nimic decat putina mancare cat sa il tina in viata ca sa faca produse pe care le vand altii si banii intra doar in buzunarele lor. Sunt lacomi si hapsani. Vor viata indestulata dar pe munca sclavilor. Sunt zile cand nu mai am ce manca pentru ca vin facturile dar le platesc ca sa am caldura si lumina. Am fost la alimentara si am cumparat doar doua felii de parizer pentru ca nu mi-au ajuns banii. Sunt fosarte debusolat si deprimat. Nu am niciun viitor si voi pleca in curand. Un caine mai primeste ceva dar un sclav nu va primi nimic.
  0
  20
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.