Ţăranii dau porumbul pe coriandru

Ţăranii dau porumbul pe coriandru
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Producătorii agricoli din sudul Moldovei renunţă la culturile tradiţionale şi îşi cultivă ogoarele cu plante medicinale * Însămânţările la materia-primă pentru medicina naturistă au depăşit planul de aproape trei ori *

În această primăvară, ţăranii din judeţul Galaţi au plantat cu precădere coriandru, negrilică şi armurariu.

Aceste plante au efect detoxifiant asupra organismului şi tratează disfuncţiile digestive şi hepatice.

Ele sunt folosite, însă, şi în gastronomie, pentru condimentarea alimentelor, dar şi în industria parfumurilor, pentru esenţe.

De pe ogoarele ţăranilor, recolta de plante medicinale ajunge în laboratoarele de tratamente naturiste.

De altfel, una dintre cele mai importante companii de profil din România îşi ia materia primă chiar de la producătorii agricoli din sudul Moldovei.

„Lucrează cu agricultorii gălăţeni firma Hofigal, al cărei patron este domnul Ştefan Manea, care e un mare om de ştiinţă”.

„Dumnealui a scos spirulina şi multe alte medicamente pe bază de plante, extrem de bune pentru om”, dezvăluie directorul coordonator al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Violeta Nanu.

Cum cererea de plante medicinale venită de la Hofigal şi de la ceilalţi jucători din piaţă este extrem de ridicată, ţăranii din judeţul Galaţi au cultivat în această primăvară o suprafaţă de aproape trei ori mai mare decât cea planificată.

„La plantele medicinale, aveam în plan 1.005 hectare, dar au fost însămânţate 2.616 hectare, rezultând un procent de realizare de 260 la sută”.

„Asta înseamnă că agricultorii noştri au început să se adapteze la piaţă, să se reorienteze”, spune Violeta Nanu.

80 la sută din terenurile agricole din judeţ au fost însămânţate

Planul de însămânţare a fost depăşit şi la alte culturi: la muştar (122 la sută), la ovăz (112 la sută) şi la mazăre (108 la sută).

La celelalte culturi – porumb, orzoaică de primăvară, floarea soarelui, cartofi, fasole, legume, soia, pepeni şi nutreţ – planul nu a fost încă realizat.

Acolo au fost însămânţate între 61 şi 88 la sută din suprafeţele planificate.

Per total, din aria totală de 170.200 de hectare pregătită pentru campania de primăvară, au fost însămânţate 135.725 de hectare, însemnând 80 la sută, relevă statisticile la zi întocmite de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a judeţului Galaţi.

Citit 1044 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.