Statul şi ArcelorMittal vor să facă o centrală de 400 MW la Galaţi

Statul şi ArcelorMittal vor să facă o centrală de 400 MW la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Statul român vrea să înfiinţeze o capacitate nouă de producere a energiei electrice, împreună cu ArcelorMittal Galaţi * Centrala electrică va avea o putere instalată de 400 de megawaţi * Ea ar putea fi gata în toamna lui 2012 *

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, însoţit de secretarul de stat din minister, Tudor Şerban, şi directorii Hidroelectrica, Transelectrica şi Electrica, a sosit sâmbătă la Galaţi şi a avut o întâlnire cu managerii combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi.

La finalul întâlnirii, ministrul a anunţat că statul român vrea să înfiinţeze la Galaţi o nouă capacitate de producere a energiei electrice, împreună cu producătorul de oţel.

„Dorim să investim alături de ArcelorMittal în producţia de energie, utilizând gazul de furnal care, în momentul de faţă, nu face nimic altceva decât participă la poluarea României”.

„Studiem posibilitatea creării unei noi capacităţi de producere a energiei electrice de 400 de megawaţi putere instalată, utilizând gazul de furnal”, a declarat ministrul Adriean Videanu.

Centrala ar putea asigura, de una singură, necesarul de energie electrică al judeţului Galaţi, în condiţiile în care consumatorii casnici şi industriali din teritoriu, cu excepţia combinatului siderurgic, consumă doar 100 de megawaţi pe an.

Centrala ar putea fi gata în toamna lui 2012

Noua unitate de producere a energiei electrice ar putea deveni funcţională în toamna lui 2012.

„Dat fiind faptul că este o investiţie pe gaze, eu cred că în cel mult doi ani şi jumătate poate să devină productivă”, a apreciat ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Oficialul guvernamental a adăugat că, până la punerea ei în funcţiune, reţeaua de transport a energiei electrice trebuie pregătită pentru a putea prelua cantitatea suplimentară de energie care va fi produsă în sudul Moldovei.

„Sistemul naţional de transport are o capacitate limitată de preluare, de evacuare a energiei electrice şi, de aceea, trebuie făcute toate corelările tehnice din acest punct de vedere”, a spus ministrul Adriean Videanu.

În investiţie ar putea fi cooptată şi Electrocentrale Galaţi. „Va fi o entitate nouă, va fi în interiorul Electrocentrale Galaţi, aici se studiază din punct de vedere tehnic această posibilitate, astfel încât să şi optimizăm costurile în producţia de energie electrică în această zonă a României”, a spus Adriean Videanu.

CET iese de sub tutela Termoelectrica

În orice caz, Electrocentrale Galaţi va ieşi de sub tutela societăţii-mamă, Termoelectrica Bucureşti.

„Am convenit împreună scoaterea Electrocentrale Galaţi de sub tutela Termoelectrica, astfel încât Termoelectrica să nu mai greveze asupra Electrocentrale Galaţi”.

„Va fi o entitate juridică separată, cu potenţial de dezvoltare – vezi inclusiv intenţia de a investi împreună cu ArcelorMittal în producţia de energie utilizând gazul de furnal – şi această entitate juridică să poată să-şi continue programul de dezvoltare a capacităţilor de producţie: de modernizare, de consolidare a reţelelor în această zonă”, a explicat ministrul Economiei.

...dar continuă discuţiile cu CEZ

Asta nu înseamnă, însă, că Electrocentrale Galaţi va întrerupe discuţiile cu producătoruş ceh de energie electrică CEZ, interesat să modernizeze centrala existentă sau să construiască una nouă.

„Nu se întrerupe discuţia CET-ului cu CEZ. E un memorandum care are dead-line în septembrie. Continuăm discuţiile”.

„Evident că nu renunţăm la acest proiect pe care îl avem cu CEZ. Ceea ce gândim în momentul de faţă - construirea centralei electrice de 400 de megawaţi - este un proiect complementar discuţiilor cu CEZ”, a declarat Adriean Videanu.

Electrocentrale Galaţi este o centrală mixtă, care poate funcţiona pe gaz metan şi păcură, aceştia fiind combustibilii de bază.

Unitatea mai preia, însă, gaz de de furnal de la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi.

De aici prelua şi gaz de cocs până în iunie 2009, când siderurgicul a închis Uzina CocsoChimică. Electrocentrale produce energie electrică şi energie termică.

Pe partea de electricitate, are o putere instalată de 535 megawaţi, însă 160 de megawaţi au fost casaţi.

În ceea ce priveşte energia termică, aceasta îi este livrată în exclusivitate societăţii edilitare Apaterm, care distribuie apă caldă şi căldură consumatorilor casnici şi industriali din municipiul Galaţi.

Citit 1680 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.