UE dă 800.000 de euro pentru modernizarea unei ferme

UE dă 800.000 de euro pentru modernizarea unei ferme
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Uniunea Europeană a deschis încă o linie de finanţare pentru fermieri * Cu banii de la UE, agricultorii pot să-şi cumpere utilaje noi, să înfiinţeze plantaţii sau să-şi ridice sere ori anexe * Solicitanţii trebuie să pună şi bani din buzunar * Din păcate, băncile le taie avântul prin politici complicate de creditare *

Cine?

Pot cere bani de la Uniunea Europeană agricultorii din judeţul Galaţi, fie ei persoane fizice autorizate sau persoane juridice, care vor să-şi modernizeze fermele.

„Sunt eligibile pentru a fi finanţate următoarele investiţii: construirea sau modernizarea clădirilor utilizate pentru producţia agricolă la nivel de fermă, inclusiv utilităţi, racorduri, echipamente de producere a furajelor, instalaţii de muls, linii de prelucrare şi ambalare etc; construirea sau modernizarea serelor, inclusiv centrale termice şi instalaţii de irigat; achiziţionarea de tractoare noi, combine de recoltat, maşini, utilaje etc; achiziţionarea de mijloace de trasport specializate; înlocuirea plantaţiilor viticole cu soiuri nobile; înfiinţarea plantaţiilor de pomi, arbuşti fructiferi şi căpşuni şi investiţii în apicultură”, spune directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din judeţul Galaţi, Violeta Nanu.

Ce?

Dacă visau de ceva vreme să facă una dintre aceste investiţii la propria fermă şi vor să-şi transforme acum visul în realitate, profitând de generozitatea Uniunii Europene, agricultorii din judeţul Galaţi trebuie să-şi pună ideile pe hârtie şi să întocmească şi o solicitare de obţinere a banilor.

Proiectul şi cererea de finanţare trebuie să facă referire la Măsura 1.2.1 - Modernizarea exploataţiilor agricole”. Prin intermediul acesteia, fermierii pot primi de la 2.000 până la 800.000 de euro de la Uniunea Europeană, bani pe care nu trebuie să-i returneze.

Unde şi când?

Pentru a obţine un grant european prin Măsura 1.2.1, fermierii trebuie să meargă la sediul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, situat în Galaţi, pe bulevardul George Coşbuc, nr. 102. Acolo depun dosarul conţinând proiectul şi cererea de finanţare. Documentele sunt primite până la data de 31 mai.

Cum?

Potenţialii aplicanţi trebuie să ştie că, dacă cererea lor de finanţare va fi acceptată, vor fi nevoiţi să scoată şi ei nişte bani din buzunar, pentru a acoperi o parte din costurile investiţiei – ceea ce Uniunea Europeană numeşte cofinanţare.

În medie, ea se ridică la jumătate din valoarea investiţiei. În cazul de faţă, pe lângă cei 800.000 de euro pe care îi pot primi de la UE, fermii pot completa suma cu încă pe-atât. Dacă nu au aceşti bani, fermierii îi pot împrumuta de la bănci.

Probleme?

Da. Aplicanţii s-ar putea lovi de greutăţi atunci când vor dori să contracteze împrumutul bancar cu care să acopere cofinanţarea.

Băncile întreţin un sistem foarte complicat de creditare, care-i descurajează pe fermieri, susţin oficialii din sectorul agricol.

„Nu mi se pare normal ca, în condiţiile în care ai Fondul de Garantare Agricol, să-i ceri agricultorului cash colateral, garanţii imobiliare, asigurări pe culturi, asigurări pe utilaje”.

„Nu se mai poate. Creditul este extrem de greu de accesat. Zilele trecute, a venit un fermier  la mine şi mi-a spus că este în discuţii cu o bancă de şase luni şi nu ştie cât va mai dura”, declară directorul DADR Galaţi, Violeta Nanu.

Soluţii?

Poate. Ministerul Agriculturii a iniţiat discuţii cu băncile, în încercarea de a le convinge să simplifice procedurile de creditare a fermierilor.

„Suntem în discuţii cu instituţiile bancare pentru o simplificare a acordării creditelor pe domeniul agricol, mai ales pentru cei interesaţi să-şi modernizeze exploataţiile agricole”.

„Vom vedea cu ce rezultat vom finaliza discuţiile. În orice caz, există un mare interes din partea Ministerului Agriculturii şi din partea direcţiilor agricole din fiecare judeţ al ţării să uşurăm drumul agricultorului către accesarea acestor bani”, afirmă Violeta Nanu.

Anul acesta, fermierii români pot primi de la Uniunea Europeană, în total, 150 de milioane de euro pentru aşi moderniza exploataţiile agricole prin Măsura 1.2.1.

Din această sumă, 90 de milioane  sunt destinate fermelor din sectorul zootehnic şi 60 de milioane celor din sectorul vegetal.

România va fi nevoită să returneze aceşti bani dacă nu reuşeşte să-i consume.

Citit 934 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.