Galațiul are mai puțini salariați decât în plină pandemie

Galațiul are mai puțini salariați decât în plină pandemie
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Chiar dacă, odată cu ridicarea restricțiilor privind răspândirea coronavirusului, mediul de afaceri începe să se dezmorțească, pe piața muncii încep să se cuantifice efectele ”undei de șoc” a crizei induse de pandemie.

La nivelul județului Galați, efectivul salariaților era la sfârșitul primului trimestru al acestui an de  119.734 persoane, mai mic cu 382 de salariați decât în martie 2020, în plină perioadă de blocaj din cauza pandemiei, potrivit datelor centralizate de Direcția Județeană de Statistică (DJS) Galați.

Acest rezultat se înregistrează în condițiile în care, în luna martie a.c., recuperările pe piața muncii s-au materializat prin creșterea cu 373 de persoane a numărului de salariați față de luna precedentă.

Trendul este asemănător și la nivel național. Astfel, efectivul salariaţilor la sfârşitul lunii martie 2021 a fost în România de 5.413.705 persoane, mai mare cu 18.692 persoane faţă de luna februarie 2021, dar mai mic cu 12.049 persoane comparativ cu efectivul salariaţilor de la sfârşitul lunii martie 2020.

În ceea ce privește drepturile salariale, se constată, totuși, un trend ascendent, însă Galațiul rămâne ca nivel al veniturilor angajaților în mod substanțial sub media pe țară.

Mai exact, la nivel național, câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.785 lei, cu 288 lei (+5,2 la sută) mai mare decât în luna februarie 2021. În ceea ce privește câştigul salarial mediu nominal net, acesta a fost la nivel național, în martie 2021, de 3.547 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 182 lei (+5,4 la sută).

Spre comparație, în luna martie 2021, câştigul salarial mediu nominal brut în judeţul Galaţi a fost de 5.278 lei (cu 507 lei sub media națională), cu 1,7 la sută mai mare decât în luna februarie 2021. În același timp, salariul mediu brut înregistrat la Galați la sfârșitul primului trimestru al acestui an este cu 7,9 la sută mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

În ceea ce privește câștigul salariul mediu net din județul Galați, acesta a fost în luna martie 2021 de 3.231 lei, mai mare cu 2,0 la sută faţă  de luna februarie 2021. Faţă  de luna martie 2020, câştigul salarial mediu nominal net din luna martie 2021 a înregistrat, de asemenea, o creştere cu 7,9 la sută în judeţul Galaţi.

”La nivelul judeţului Galaţi, faţă de luna februarie 2021, câştigul salarial mediu nominal net din luna martie 2021 a crescut cu 3,0 la sută în industrie  şi construcţii și cu 1,8 la sută în servicii, dar a scăzut cu 7,4 la sută în agricultură, silvicultură şi pescuit”, precizează Direcția Județeană de Statistică (DJS) Galați.

Pe domenii de activitate, în județul Galați, cel mai mare câștig salarial mediu net se înregistra, la sfârșitul primului trimestru, în servicii, cu 3.428 lei, în timp ce în industrie și construcții salariul mediu net era de 2.935 lei, iar în agricultură, silvicultură și pescuit salariul mediu net era de 2.119 lei.

Citit 2302 ori Ultima modificare Luni, 07 Iunie 2021 21:06

6 comentarii

 • postat de Alexutz
  Luni, 07 Iunie 2021 16:24
  5.2.205.***
  Stati sa vedeti in cativa ani cu natalitate extrem de scazuta, oameni care pleaca cu miile din oras, oportunitati 0, locuri de munca putine si prost platite......TRAIASCA "EVOLUTIA", cu 2-3 parcari si betoane cat cuprinde mai merge sa prostim lumea!!!
  5
  9
  Raportează
 • postat de Terente...de la Galati
  Luni, 07 Iunie 2021 15:15
  86.34.180.***
  In anii ce vor urma darii in folosinta a podului de la Braila, multe afaceri ce stateau in picioare strans legate de afluenta masinilor ce traversau Dunarea , la Galati, deci din acel moment se vor inchide.
  La "bac", toate magazinasele si carciumioarele se vor inchide; daca nu deja erau aproape sufocate de lipsa clientilor si asa rari.
  Cu bacul vor mai merge pisicanii si zaclaienii, cat or mai avea ce sa puna pe tarabele din Tiglina si Mazepa, in rest toata suflarea economica Dobrogei si a Moldovei v-a trece pe podul brailean. In jurul lui vor apare multitudine de mici afaceri, legate de fluxul mare de cereri de fel de fel de servicii. Braila va renaste, iar fudulii de galateni vor ramane cu praful de pe toba.
  Nu mi-am imaginat vreodata , galatean bet beget fiind , sa vad Braila inaintea noastra. In ultimii 150 de ani, Braila a fost intotdeuna in urma noastra. Si ei voteaza la fel de tamp, PSD-ul de 30 de ani.
  Se pare ca ai lor insa, sunt mai putin hoti decat ai nostrii. Asa se explica declinul nostru...Sau altfel spus: "pestele de la cap se'npute"!
  6
  8
  Raportează
 • postat de Adrian
  Luni, 07 Iunie 2021 11:31
  89.39.81.***
  Această știre este falsă....nu a zis cățu ( care salvează economia se știe..) ca e crestere economica si ne pregatim de lapte și miere?
  2
  6
  Raportează
 • postat de Parfumul ..nu , nu teilor, ci vorbelor in vant
  Luni, 07 Iunie 2021 07:28
  108.245.201.***
  Am inteles ca e un " oras care evolueaza " mai deunazi intr-un articol aici ...
  Dar nu prea ....mai degraba involueaza ...
  2
  7
  Raportează
 • postat de Norocul nostru ... Ne-a ajutat Dumnezeu...
  Luni, 07 Iunie 2021 03:30
  77.111.247.***
  Lasa ca se vor imbulzi acum toti cei mai putin de 5% vacccinati din toata populatia Romaniei si firmele vor avea de unde alege mana de lucru, vor fi invadate de doritori vaccinati si cu pasapoartele covid in mana!!!
  Norocul nostru ca s-a stins pandemia ucigasa exact la aceeasi ora (GMT) in toata UE & US, ora la care a fost anuntata disparitia ei instantaneu, in toata mass media planetara, de catre sefii de state sau guverne. Cu toate ca nu se mai respecta absolut nicio restrictie de mai mult de o luna incoace...masca a disparut complet si cu desavarsire...petrecerile (inclusiv in carciumi) se tin lant pana dimineata, la capacitate maxima...distantarea s-a redus complet...vaccinarea a atins nivelul ZERO...cu toate astea , se constata in mod sincer si evident incetarea transmiterii virusului ucigas si a tuturor tulpinilor sale mutante...disparitia tuturor cazurilor de BOLNAVI COVID intubati si ventilati de la ATI si, chiar mai mult decat atat, disparitia absoluta si totala a deceselor "DE COVID" ...
  Avem toata increderea in presedintia si guvernul Romaniei si in specialistii si expertii CNSU ca vegheaza la binele romanilor si la redresarea Romaniei!!!
  20
  11
  Raportează
 • postat de Night vision
  Luni, 07 Iunie 2021 01:33
  89.137.230.***
  Galatiul va avea si mai putini angajati datorita natalitatii scazute, imbatranitii populatiei, imbolnavirilor, pensionarilor, coruptiei, jafului , lipsei de respect , cheltuirea banului ineficient si nu axata pe productie si imbunatatirea conditiilor de munca , poluare , lipsa de educatie si cultura a angajatilor , necalificare , indepartare , hartuire , distrugerea adversarilor , nepromovarilor, caldurii excesive , frig , foamete, lipsuri , lipsa banilor pentru concedii si alte cursuri , tratarea angajatilor ca sclavi si nu ca fiinte cu drepturi si libertati , neprotejarea datelor cu caracter privat si personal. Orasul se va prabusi curand !
  6
  31
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.