Costul orar al forței de muncă

Costul orar al forței de muncă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat în primul trimestru din acest an o rată de scădere de 2,58 la sută, faţă de trimestrul precedent şi o rată de creştere de 5,56 la sută comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

De asemenea, faţă de trimestrul patru al anului trecut, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a scăzut în majoritatea activităţilor economice. "Cele mai semnificative scăderi ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în intermedieri financiare şi asigurări (-8,88 la sută), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-8,34 la sută), respectiv activităţi de spectacole, culturale şi recreative (-8,08 la sută)", se arată în comunicatul INS.

Pe de altă parte, cea mai mare creştere a costului orar al forţei de muncă în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare s-a înregistrat în învăţământ (2,48 la sută). Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a scăzut cu 2,56 la sută, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 3,01 la sută.

Citit 1007 ori Ultima modificare Duminică, 06 Iunie 2021 17:09

1 comentariu

 • postat de muncitor de rand
  Luni, 07 Iunie 2021 10:56
  78.96.59.***
  Salariile in general variaza intre varianta proasta si cea foarte proasta. Exceptie, pentru ca exista si asa ceva, fac patronii, sefii si personalul tesa din intreprinderile de stat, care stau pe scaune caldute puse la dispozitie pe principul arhicunoscut de pile, relatii, partide, cumetrii, etc. Acesta e si motivul pentru care tinerii din ziua de azi, imediat ce termina studiile, isi indreapta privirea spre vest.
  Muncitorii de rand sunt priviti in general ca niste sclavi.
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.