* Gâlceava din interiorul sindicatului Solidaritatea capătă accente groteşti * Contestatarii lui Gheorghe Tiber au încercat să intre cu forţa la o şedinţă a adunării generale a sindicatului * Poliţişti făcuţi sandviş * Un pas spre grevă generală la Combinat *
Boicotul şi yala
În cadrul şedinţei de adunare generală convocată ieri de către preşedintele sindicatului Solidaritatea de la ArcelorMittal Galaţi, Gheorghe Tiber, s-a petrecut un episod „scandalos”.
Aproximativ 30 de persoane, majoritatea exponenţi ai grupării care îi contestă supremaţia lui Tiber în sindicat, au încercat să boicoteze şedinţa care avea loc în sala mică a Casei de Cultură a Sindicatelor.
De îndată ce spiritele au început să se agite, liderul contestat a încercat o triere a celor care doreau să intre la şedinţă, spunând că membrilor excluşi nu li se va permite accesul în sală.
Cum printre urlete şi ameninţări nu se putea face o triere riguroasă, cei din sală s-au închis pe dinăuntru.
A fost suficient pentru liderii grupării contestatare să ameninţe, să izbească cu pumnii în uşă, să strige că sunt nedreptăţiţi şi că au tot dreptul să intre în sală, pentru că sunt salariaţi ai combinatului siderurgic ArcelorMittal.
În minutele următoare, Ilinca Diaconu (cel mai vizibil adversar al lui Tiber) a scos un telefon mobil şi a cerut intervenţia poliţiştilor „hiperbolizând” în bună măsură evenimentul pe care tocmai cei care o însoţeau îl provocaseră.
De cealaltă parte a uşii, de la un alt telefon, se lansa de asemenea o solicitare pentru intervenţia oamenilor legii, sub pretextul că un grup de persoane recalcitrante încearcă în mod agresiv boicotarea adunării generale a sindicatului.
Deschideţi, Poliţia! - în limbajul semnelor
La câteva minute, doi poliţişti şi-au făcut apariţia şi au fost nevoiţi să asculte justificările sindicaliştilor renegaţi în legătură cu banii din cotizaţii şi cu dovezile pe care le au că Gheorghe Tiber ar fi băgat mâna în visteria sindicatului.
Unul dintre cele mai amuzante momente ale scandalului a fost acela în care poliţiştii băteau zadarnic în uşa încuiată încercând să ia legătura cu liderul celor din sală.
A fost nevoie ca unul dintre ei să iasă din clădire, să bată în geamul sălii şi să arate prin semne că au venit la datorie şi nu este cinstit să tragă de clanţa unei uşi ferecate.
A fost biletul de intrare în lumea... de dincolo de paravan! Zece minute le-a luat poliţiştilor să se lămurească. Au ieşit din sală, iar în urma lor uşa s-a încuiat la loc.
Pentru că zbieretele au continuat, poliţiştii au încercat din nou să-i scoată pe „beligeranţi” din zona de conflict, pentru a le putea explica faptul că aceia din sală au tot dreptul să fie acolo, iar bătăile în uşă şi răcnetele într-un spaţiu public sunt considerate contravenţii.
„Nu ne cereţi să rezolvăm problemele pe care dumneavoastră le aveţi în sindicat, nu sunt atribuţiile noastre”, a concluzionat unul dintre oamenii legii.
Istoria violentă a şedinţei a luat sfârşit aici. Cei veniţi să dărâme adunarea lui Tiber s-au lămurit singuri că nu vor putea intra în sală şi dacă ar intra n-ar rezolva mare lucru, au făcut o poză de grup pe scările Casei de Cultură cu un telefon mobil, pentru ca apoi să se îndrepte fiecare către casa lui.
Nu înainte ca Ilinca Diaconu să strige în faţa jurnaliştilor veniţi să consemneze evenimentul: „Eu sunt bărbat până la capăt!”
Războiul lor, banii sindicaliştilor
Substratul întregului scandal a fost un raport de expertiză contabilă comandat tocmai de către gruparea care contestă legitimitatea lui Tiber la conducerea sindicatului.
Din declaraţiile lui Gheorghe Tiber, făcute chiar la această adunare generală, tocmai acest raport îl disculpă complet şi îi incriminează pe Ilinca Diaconu şi pe cei din jurul său în legătură cu felul în care au fost gestionaţi banii sindicatului, înainte şi după „marea schismă” de anul trecut, când sindicatul şi-a pierdut din forţă după ce cei doi lideri au intrat în conflict deschis.
Un pas spre grevă generală la Combinat
O decizie extrem de importantă, dar care a trecut în umbră din cauza unui episod grotesc şi inutil este aceea că sindicatul Solidaritatea a decis menţinerea conflictului de interese, deschis după eşuarea negocierilor cu administraţia combinatului ArcelorMittal Galaţi, şi începerea procedurii de strângere de semnături pentru declanşarea grevei generale.
Potrivit liderului de sindicat, hotărârea a fost adoptată de către Adunarea Generală, iar strângerea semnăturilor a început imediat, o parte dintre cei din sală semnând deja pentru susţinerea protestului.
Acesta a mai precizat că pentru ca declanşarea protestului să fie legală este nevoie de aproximativ 1.250 de semnături (peste jumătate din numărul membrilor de sindicat), însă se va încerca strângerea a aproximativ 4.000 de astfel de semnături pentru ca acţiunea de protest să aibă susţinere.
Vom reveni cu amănunte despre acest subiect.