Veniturile şefilor de societăţi edilitare (2)

Veniturile şefilor de societăţi edilitare (2)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Astăzi, directorul Administraţiei Domeniului Public, Eduard Grosu *

Administraţia Pieţelor Agroalimentare, Administraţia Zonei Libere Galaţi, Apaterm, Apă-Canal, Ecosal Prest, Serviciul Administrarea Domeniului Public, Transurb. Sunt regiile şi societăţile controlate de Consiliul Local.

Deţin monopolul în sectorul lor de activitate, dar serviciile pe care le oferă gălăţenilor sunt departe de a fi ireproşabile.

Multe dintre ele primesc bani grei de la bugetul oraşului, dar puţine reuşesc să facă profit.

Cu toate acestea, directorii acestor societăţi şi regii ridică bani buni.

Recesiunea le-a plafonat lefurile, dar cei mai isteţi dintre ei au rezolvat problema: s-au angajat unii la alţii, pentru a-şi completa veniturile.

„Viaţa liberă” vă prezintă, în serial, câţi bani încasează directorii societăţilor edilitare.

Pentru a ne feri de clasificări, ordinea apariţiei va fi alfabetică. Astăzi aflaţi veniturile lui Eduard Grosu, directorul general al Administraţiei Domeniului Public (ADP).

În februarie 2007, la vârsta de 32 de ani, economistul Eduard Grosu, care controlează agenţia imobiliară Donaldo, a intrat în rândul bugetarilor, devenind director general la ADP.

Cu ajutorul colegilor din Partidul Conservator, care i-au aşezat trambulina în faţă.

Consilierii locali PC, sprijiniţi de aliaţii din PSD, l-au făcut şef de serviciu public dintr-o ridicare de mână.

ADP administrează spaţiile verzi, parcările, talciocul auto, şi cimitirele din Galaţi. Mai nou, şi Portul de Ambarcaţiuni din aval de Punctul Trecere Bac.

Societatea are activităţi profitabile, dar cei mai mulţi bani vin de la Primărie, care îi plăteşte serviciile prestate şi o şi subvenţionează.

În 2009, de exemplu, când ADP a avut venituri totale de peste 8,7 milioane de lei, municipalitatea i-a dat societăţii 3 milioane de lei pentru servicii şi aproape 2,3 milioane de lei cu titlu de subvenţie.

În rest, ADP a încasat circa 2,7 milioane de lei din taxe şi aproximativ 700.000 de lei din închirierea spaţiilor şi terenurilor pe care le administrează, adică locuri de parcare în oraş şi spaţii la Plaja Dunărea, la Lacul Vânători, la Stadionul Dunărea sau la Patinoar.

Fără subvenţia de la Primărie, ADP nu şi-ar fi acoperit toate cheltuielile. Acestea s-au ridicat la 8,1 milioane de lei, generând un profit de puţin peste 600.000 de lei. Pe hârtie, spune directorul general.

„Excedentul este şi nu este. Anul trecut, noi am susţinut foarte mult activitatea cluburilor sportive”.

„De exemplu, din timpul de activitate al Patinoarului, noi am funcţionat undeva la 20-22 la sută”.

„Diferenţa de timp am alocat-o, gratuit, cluburilor sportive. Şi costurile s-au împărţit la fel: 22 la sută au fost cheltuielile noastre, iar diferenţa a constituit-o cheltuielile pe care noi le-am suportat pentru a pune spaţiile la dispoziţia cluburilor sportive. Şi la Stadionul Dunărea a fost la fel”, a explicat Eduard Grosu.

Problema a dispărut anul acesta, când municipalitatea i-a alocat ADP o subvenţie dublă, de 5 milioane de lei.

Suma va acoperi şi cheltuielile pe care ADP le face cu bazele sportive, special pentru cluburi, fără a obţine vreun profit.

În 2010, veniturile ADP vor creşte şi datorită Portului de Ambarcaţiuni, pe care l-a primit în administrare de la Consiliul Local.

Portul, care are o capacitate de 80 de locuri, va genera încasări din chirie de 30.000 de lei pe lună, dacă va fi ocupat în proporţie de sută la sută, a estimat Eduard Grosu, dezvăluind că 68 de spaţii sunt deja contractate.

Încasările vor fi date, însă, pe din două: jumătate va intra în bugetul local, iar cealaltă jumătate va rămâne  în buzunarul ADP.

În momentul de faţă, activitatea de întreţinere a spaţiilor verzi este cea mai bănoasă pentru ADP.

Societatea ar fi putut avea câştiguri şi mai mari dacă Primăria nu i-ar fi încredinţat unităţii de salubritate Ecosal Prest multe dintre activităţile de bază ale Administraţiei Domeniului Public.

De mai bine de un an, după ce lasă mătura jos, muncitorii de la Ecosal Prest fac şi dezinsecţie, întreţin spaţiile verzi şi fântânile arteziene din municipiul Galaţi.

Cât ia Grosu?

La ADP, directorul general Eduard Grosu este încadrat cu un salariu brut de 7.200 de lei pe lună.

După ce i se reţin impozitele şi contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, el rămâne în mână cu aproape 5.000 de lei.

„Ultimul fluturaş de salariu este de 4.900 de lei. Nu mă ascund”, ne-a declarat ieri Eduard Grosu. De când e la ADP, nu şi-a acordat nicio primă.

El mai încasează şi o indemnizaţie de consilier judeţean. A obţinut acest statut după alegerile locale din iunie 2008, când a candidat la Consiliul Judeţului pe lista Partidului Conservator.

În valoare brută, indemnizaţia de la CJ e în cuantum de aproape 900 de lei pe lună, însă după reţinerea dărilor la stat coboară la 500 de lei.

Pentru această sumă, Eduard Grosu e obligat să participe, lunar, la cel puţin o şedinţă în plen a Consiliului Judeţului şi la cel puţin două şedinţe ale Comisiei Juridice, din care face parte.

Cât ia restul?

Administraţia Domeniului Public are 278 de angajaţi, dintre care 67 constituie personalul TESA şi 211 sunt muncitori.

Dintre aceştia din urmă, 50 sunt sezonieri. Cei mai mulţi iau salariul minim pe economie.

Nici lefurile celor din TESA nu sunt cine ştie ce, în condiţiile în care salariul mediu din societate este de numai 989 de lei.

Citit 2786 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.