* Cei peste 300 de angajaţi ai Întreprinderii de Construcţii, Montaj şi Reparaţii Siderurgice (ICMRS) vor încasa, săptămâna viitoare, leafa pentru munca prestată în aprilie * Este primul salariu la zi, după 10 luni de întârzieri *
„Marţi, pe 25 mai, toţi salariaţii ICMRS vor primi salariul integral pe aprilie”, a anunţat, ieri, vicepreşedintele sindicatului care activează în întreprindere, Toader Ţebreanu (FOTO).
Informaţia a fost confirmată şi de directorul ICMRS, Anton Coman. Banii aşteptaţi marţi reprezintă primul salariu plătit la zi, după 10 luni în care angajaţii întreprinderii şi-au luat leafa cu mari întârzieri, pe fondul lipsei comenzilor de lucrări.
Marţi, conducerea ICMRS va da doar salariile, nu şi tichetele de masă aferente lunii aprilie.
„Bonurile, neacordate de 7 luni, le vom primi ulterior, în baza unui grafic de reeşalonare a restanţelor. Deocamdată, acest grafic nu a fost întocmit”, a spus Toader Ţebreanu.
Graficul aşteptat de liderii sindicali şi, mai ales, de angajaţii ICMRS va releva în câte tranşe vor fi achitate drepturile salariale restante şi calendarul acestor plăţi.
„În momentul de faţă, salariaţii ICMRS trebuie să primească tichetele de masă din octombrie 2009 încoace şi tichete-cadou de Ziua ICMRS, din luna septembrie”.
„La acestea se adaugă salariul pe luna martie, pentru muncitori şi maiştri, şi salariul pe lunile ianuarie, februarie şi martie, pentru personalul TESA”.
„Salariaţii vor primi aceste drepturi în următoarele luni, simultan cu salariile la zi”, a explicat viceliderul sindical de la ICMRS, Toader Ţebreanu.
Conducerea Întreprinderii de Construcţii, Montaj şi Reparaţii Siderurgice şi-a asumat acest angajament încă de la începutul acestei luni, când a început să primească din ce în ce mai multe comenzi de lucrări.
Întreprinderea, care a construit combinatul siderurgic de la Galaţi în anii ’60 şi care a ajuns acum să supravieţuiască din mici lucrări de reparaţii siderurgice şi construcţii de drumuri, a fost profund afectată de recesiune.
În toamna lui 2008, atunci când criza economică a început să facă ravagii şi în sudul Moldovei, la ICMRS lucrau puţin peste 1.000 de oameni.
Între timp, circa 700 dintre ei au fost concediaţi, pe fondul prăbuşirii comenzilor de lucrări.
În iulie 2009, situaţia s-a înrăutăţit într-atât, încât întreprinderea nu şi-a mai putut plăti angajaţii.
Aceştia au muncit fără să primească vreun ban până în luna noiembrie, când, disperaţi, câţiva dintre ei au intrat în greva foamei.
Protestul lor a determinat conducerea întreprinderii să înceapă să achite, în tranşe, restanţele salariale.