Sfaturi pentru gălățenii care vor să lucreze în străinătate

Sfaturi pentru gălățenii care vor să lucreze în străinătate
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Românii, care au început din nou să caute locuri de muncă în străinătate, mai atractive din punct de vedere salarial, pot deveni vulnerabili în demersul lor și pot ajunge în situații cu consecințe negative asupra siguranței și integrității lor, situații de trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă. „Cel mai sigur este ca românii să apeleze la o agenție de recrutare acreditată, este simplu și nu îi costă nimic”, a declarat Ovidiu Neculaescu, senior recruiter la All EU Recruitment.

Pentru ca totul să decurgă legal și fără riscuri, gălățenii trebuie să verifice mai întâi, pe site-ul ITM Galați, dacă agenția este autorizată de ITM (https://www.inspectiamuncii.ro/web/itm-galati/societati-plasare-forta-de-munca-in-strainatate). Trebuie știut că agențiile de plasare a forței de muncă trebuie să respecte Legea nr. 156/2000, privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, lege care impune agențiilor o serie de obligații tocmai pentru a elimina riscurile menționate mai sus.

Solicitantul trebuie să încheie apoi cu agenția un contract de mediere. Modelul acestui contract este stabilit prin lege și poate fi verificat tot pe site-ul ITM Galați (www.inspectiamuncii.ro/web/itm-galati/societati-plasare-forta-de-munca-in-strainatate), după care să primească de la agenție o ofertă fermă cu toate informațiile privind locul de muncă, salariul, programul de lucru etc. Nu în ultimul rând, solicitantul trebuie să primească informații privind documentele necesare, condițiile speciale de intrare în statul de destinație, regulile speciale care trebuie respectate, în condițiile existenței unui risc epidemiologic și, apoi, să primească de la agenție contractul de muncă tradus în limba română.

„Este foarte important ca românii să știe că este interzisă prin lege interpunerea de intermediari între agenție, persoana mediată și angajatorul străin. De asemenea, este interzisă perceperea de comisioane, tarife sau orice taxe de la candidați”, a mai declarat Ovidiu Neculaescu.

Citit 1144 ori Ultima modificare Duminică, 18 Iulie 2021 22:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.